My Delivery Experience of Cahaya Imani

Wah tajukkkkk, xbley blah. Huhu.. Apa2 pun Alhamdulillah, semua dah selamat. Dalam kerisauan takut overdue, akhirnya awal jugak lahirnya cinta hati saya dan suami :-) 11/03/2013 Duk sibuk ber google pasal overdue pregnancy dan cara mempercepatkan kontraksi. Ahaks! Macam2 cara dah dicuba. Paling yang dikatakan berkesan adalah ML dengan hubby. Perrhhhh! Yang ni memang seriau r. Pastu, dalammasa yang sama, menyibukkan diri wt keja rumah. Kebetulan tukar cadar time cik. abang dah balik kepong, so nak kemaskan cadar tu dengan bestnya angkat sendiri tilam. Huhu.. then menyapu umah dan sebagainya. Tapi yang penting, virgin coconut oil dari set bersalin tanamera xboleh tinggal. Apply VCO tu pun sebenarnya dah lewat sebab dah masuk minggu ke 38. Nak dijadikan cerita, tengahari lepas buat kerja dan makan, perut dah rasa memulas dan kerap sakit pinggang. Ulang alik buang air besar. Dalam hati pikir mungkin sebab salah makan dan buat kerja tadi. Jadi, bertahan je lahhhhh... Cuba jugak untuk tido tapi pusing kanan pusing kiri, x boleh tdo pn. Duk sakit selang2. Sms incik somi inform dia. Dia cakap dah dekat dah tu. Tapi saya cuba nafikan jugak sebab pikir buat kerja tadi lah. Petangnya, sakit makin kerap. Cuba timing rasa sakit tu. Macam tak konsisten. Kejap 4 minit, kejap 5 minit. Ahhh...bukan kontraksi kot dah tak konsisten kan. Tiba2 terasa nak makan ice cream magnum. Tu lah. Duk tayang dalam tb sangat. Huhu..balik je afif terus mintak tolong dia belikan. Dapat jugak merasa magnum :-) Pukul 7, sakit makin kerap. Ada inform mama tapi cuma cakap sakit pinggang. So mama pun x expect apa2 lah. Sms memangkncang dengan incik somi. Dia dah mula gelabah sebab sakit x hilang2. Sebab sakitnya makin kuat. Somi jauh. So bila tepon mengadu, menangis ler. Hohoho... dia dah prepare siap2 trus beg malam tu jugak. Kat rumah xdak orang. Mama n papa p surau dengar baca kitab. Afif kuar jaga kedai dia. Sms kakcik pulak tanya kontraksi tu macam mana. Huhu.. Dia dah suruh p hospital tapi saya yang ragu2. Takut sakit perut biasa dan lagipun esoknya appointment dengan doc dah.konon nak tunggu esok lah. Huhu Kakcik terus call afif suruh balik. Sampai je umah, suh afif panggilkan mama kt surau. Then terus shoot pegi INS Specialist Centre. 10.30 pm Sampai hospital. Nasib baik doc Anuar belum balik lagi. Nurse bawak terus ke labor room untuk pemeriksaan. Ya Allah! Terkejut bila doc cakap dah bukak 3cm! Terus sms incik somi n incik somi trus gerak malam tu jugak. 11.00 pm Saya direhatkan dalam ward dulu sementara tunggu kontraksi semakin kuat. Pilihan saya mestilah single room. Apa2 senang. Hohoho.. Dalam bilik, memang x boleh tdo langsung. Baring pun x boleh. Mama pun xdapat tdo sebab makin lama makin kuat sakitnya. Labor timing, dah jadi sekerap 3 minit sekali. Mama suruh turun labor room. I insist sebab selalu duk baca pengalamanoang lain, klu selang 3 minit tuselalunya bukak xbanyak lagi. So cuba jugak bertahan sampai 1 minit kalau boleh. Hohoho... 12/03/2013 1.30 pagi. Tak perasan pulak yang saya bernafas teramat kuat sampai nurse kt luar pun dengar. Ahaks! Cuba memgaplikasi cara kawal kontraksi dari pembacaan =p Lepastu dorang buat CTG dan cek bukaan. 5 cm!!! Owh ok2. Sebelum tu dah kna marah sebab xnak turun even dah selang 3minit. Mama bocorkan rahsia yang saya nak tunggu selang seminit. Huhu.. turun je labor room, cek lagi dah 6 cm. Dorgsemua dah prepare siap2 n call doc anuar. 2.00 pagi. Doc sampai. Cek bukaan dah 8cm. Get ready to pushhhh! Owh seperkara lagi. Cedey sikit sebab incik somi xada disisi. Huhu.. 2.30 pagi ALHAMDULILLAH... lahirlah cinta hati saya dan suami ke dunia..tanpa induce tanpa epi. Cuma kena vacuum je. Hohoho..keluar je baby, terus pengsan. Sedar kejap sebelum blackout terus masa nurse nak tunjukkan baby. 4.30 pagi Terjaga dari tdo. Masih dalam labor room. Perut dah kempisshhhhh...huhu..panggil nurse mintak tolong dia ambilkn hp pada mama. Teringat incik somi yg masih belum tahu apa2. Call hubby dan betapa terkejutnya dia bila saya cakap anak dia dah selamat lahir dah :-) masih ingat lagi nada suara terkejut dia tu :-) Dia terkilan sikit sebab xsempat nak bersama saya ketika bertarung nyawa lajirkan zuriat dia. Huhu.. Dan sekarang, jadilah kami ummi dan abi kepada Cahaya Imani :-) Semoga anak ummi dan abi jadi anak yang solehah. Aminnnn..

0 comments:

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Cahaya Pelindung. Converted Blogger Templates by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.