Happy New Year!!!

hohoho! Esok adalah 1 januari 2010. Means, esok dah start tahun baru! Weeee~~~

so,azam taun baru ni apa ya? Huhu..
1st of all, saya musti majukan diri sndiri. Ciwah! In terms of rohani dan jasmani la.. Rohani tu penting. Klu saya rasa jauh dgn Allah, kompom apa2 pn yg saya wt,mesti xjadi or saya xkan tnang. Wlupn tngah eennnjoy habes2an.

2nd, musti r nak tambah brat badan. Huhu..even skang brat mmg dah btambah,tp nak bagi btambah lagi. Huhu.. Mana xnya..lemak ja btambah. Isi?? Huhu.. Ri2 p gym ngn along. Sesaja la. Gym is not for d fat only ok. Org kurus pn bley. Sbb saya p gym utk bsenam. Utk kesihatan. Haaa.. Dh lama x exercise, apa lagi, termengah2 la. huhu..tapi lps kuaq gym, dan lagi drive p bangi. hahahah..blajaq bawak keta kot area2 cni dulu. Nanti dah ok baru dapat pelepasan bawak jejauh.hohohoho..

3rd, hurmmm...cari bf baru??? hahahah! siot ja. Sapa la yang nak kat saya ni. xdak yang pandang pon..nothing interesting in me lorhhh..unless klu org tu pandai menilai, dia tau r kelebihan saya kat mana. ciwah!! haaa..relate to azam ni, means, i want to vanish him 4 ever lah. Cmna nak wat? hihihihi... tengok ja lahhh..huhu..

4th, errrr...nak grad dengan jayanya!! weeehooooo!!! of course! grad n trus dapat kerja. perrhhh!! tu memang diimpikan. Tapi tengoklah kat mana rezeki saya nanti. huhu..

5th, hurrmmmm apa lg eh? cari suami bley? wakakakaka!!! gatai no budak kecik ni. hahahaha!!! xdak lah. prinsip saya, saya tak suk couple2 ni... istilah couple tu sbnaqnya salah 1 muslihat kafir untuk pengaruhi fikiran umat Islam jgk. Mcm abg angkat or kakak angkat or adik angkat. Mana da suma tu...angkat2, lama2 terangkat kot. hohoho... kalau dah ada jodoh, cek tak bleh tolak. wakakkaka!! tapi masalahnya x jumpa sapa2 g pon..klu bkenan pun, org tu macam jenis x layan pmpuan ja. Nampak macam pendiam. Silap ari bulan, tngk2 dah ada yg punya, sedih la saya nanti..hihihi...g pun, saya bukan reti nak approach dulu. segan ah!

ok2. stop talking bout it. dah ngarut dah tu. Apa la anak dara ni. cakap pasai kawen plak. Asik pikiaq nak lepas dari masalah, padahal tanggung jawab menggunung dok tunggu. huhu..

6th, errrmmm xdak yg 6th kot...hurmmm myb yg ke6 ni, i juz wish dat suma apa yg saya hajatkan, Allah makbulkan n semoga taun 2010 ni memberi 1000 kebahagiaan, bukan lagi 1000 kedukaan macam taun2 sblumnya...amiinnnn...

Against all odd. haha!!! tengah tensen sbnqnya...

Have u ever made a promise to ur luv 1? A kind of promise yang menunjukkan rasa cinta kamu pada dia. A kind of promise yang kamu sendiri tak pasti mampu dilaksana atau tak, tapi kamu buat jugak.

I did. Saya pernah. Berjanji untuk setia dan takkan pernah lupakan dia selama2nya. N I've promised him, i'll do anytg juz to make him happy. Skali pandang, macam remeh. i don't care what people are going to say about me. Cz i know who i am n i know wt m doin. Nak kata saya buang masa sebab masih pegang dengan kata2 tu?Cakaplah. Promise is promise.Orang menilai kita berdasarkan utuhnya pegangan kita pada janji yang kita buat.So, itulah yang saya buat.

Yep,I admit. Smtimes, pegang pada janji yang dianggap bodoh oleh sesetengah pihak, memang satu tindakan yang sangat bodoh.huhu..but thank you very much. I appreciate it.


MHMN...dia pnah jadi sm1 yang terbaik dalam hidup saya. No one can replace him. Nobody, for now. I still keep my promise. But instead, m still hoping that 1 day, i cld have my own beloved as d others.Is that wrong? I don't think so. Perhaps u wld say that m still hoping 2 b with him. Maybe. Juz maybe.U want to know why? cz every time i try not to think about him, he will come into my dreams. believe me, it's hard and hurt to get through it. But plz don't think m weak jz bcz of it. M not weak. It's juz, mayb it's bcz when i've made d promises to him, i knw that i cld hold 'em forever.

Jopefully, he won't read my blog. I don't want him to know anytg bout me. Even i know dat he wouldn't read it at all. Hohoho.. yep! m very2 sure he won't read this. Bcz i think, there is no reason for him to read my blog. Ehey!! wake up! who m i to him??? nobody,okkay.

Alhamdulillah..skang, instinct saya pasal dia dah tak banyak. Kalau dulu, ada ja yg merisaukan saya. Pasal perubahan dia, pasal makcik nora.. Skang, saya rasa dia dah boleh fikir betul2 mana baik, mana buruk. Berseronok tu biasa.. Zaman remaja hanya sekali. Biar dia enjoy zaman remaja dia. Kalau sebelum ni dia asyik sibuk dgn halaqah, bgaul dngan orang2 yg bkerjaya, orang2 bjawatan, orang2 berumur, fikiran dia jadi lain. matang. I luv it. Tapi bila dia terlalu serius, dia xdapat nikmati zaman muda dia betul2. Tapi apa yang buat saya tersenyum, apa yang saya cakap dulu, yang pnah dia bantah dulu, yang pnah dia ptikai dulu, skang dia dah wat pun..huhu..
2 b honest, saya tak rindukan dia yang main gitardan menyanyi bersama saya. Tapi saya paling rindukan, saat dia bertegas dengan saya,saat dia bersemangat sampaikan ilmu pada saya, saat dia bsmangat bimbing saya. HUrmmm..cakap pasal mein gitar, teringat pulak masa birthday dia yg ke 21 lepas. Lama gayut kt tepon. Sambil dengar dia mein gitar. Bila tfikir, kalau la saya dapat dengar dia main masa birthday saya nanti......hurmmm..xpa2. 4get it. bnda xkan jd knyataan. huhu..


Banyak kan yg saya teringat pasal dia. Kalau pasal saya, agak2 dia ingat x? hurmmm.. i don't think so. Sbab dia sniri cakap, anggap ja x pernah kenal. n saya xkan lupa setiap kata2 dia yang terakhir... Mungkin betul, saya bukan ditentukan untuk jadi sesiapa bagi dia walaupun sebagai sahabat. sebab untuk buat dia tersenyum pun, saya perlu tinggalkan dia. Maybe Allah dengar doa saya dulu. disebabkan tak tahan tengok dia merana, saya bdoa pada Allah, berikan kebahagiaan pada MHMN. dan sbagai balasan, saya sanggup tanggung beban yang dia tanggung. Sungguh, Allah Maha Mendengar... dan Allah dah makbulkan. Jadi saya xboleh mengeluh. Cuma bpegang teguh dgn "derita saya adalah bahagia baginya..". huhuhu..yep! dis is wt yg blaku skang.

See! I keep talking about him.Gosshhh!! I don't want to be like dis 4ever..I juz want to be happy..But y can't i??HUrmm..now, m in deprssion of doing my thesis. I admit, m a kind of person yang teramatlah bendul, lambat pickup smtg new for me.Yep. Takaful is not really new to me since i've learnt about it before. but now, m in d real world..real world of working.m afraid, if i can't do my very best,i can't make everybody satisfy with me, with my work.n m alone...lonely.
i need to find the strength. Kekuatan yang dapat bagi saya semangat supaya saya tak putus asa. I need sm1. I need MHMN. But 1 thing for sure, he will never ever come back to me even as a friend.
Ntah macam mana saya nak buktikan pada smua,terutama dia, yang saya x lemah. I have to get through this on my own.
In front of the others, i keep smiling.Tapi jauh dalan hati,xdak sapa yang paham..
2 be honest, i miss 2 b myself yang dulu...ada dia,ada pmbakar semangat, ada org yg slalu kongsi suka duka, ada org tmankan bjaga malam sambil wt keja, ada org kejutkan buat solat sunat tgh malam. Tapi bila ingat balik apa yg dia cakap,semua tu buat saya sedar sapa saya.

Ya Allah..tolong hilangkan beban didada ni..tolong..makin hari makin parah semua ni.Tapi say tak boleh lemah. LEmah bererti saya kalah.Saya xnak macam tu..xnak..xnak..kat mana say nak cari diri saya yg dulu balik?? Aduhhh.....keep praying n working on it....semoga Allah makbulkan semua doa dan berkati semua usaha saya. Amiinn..

Dah sebulan ye..

diam xdiam, sdaq x sdaq, dah sbulan saya praktikal. So far, alhamdulillah.. Bz? Banyak keja? Saya faham,yg tu memang saya kena tempuh. Cabaran? Cabaran jangan cakap la.. Tp rasanya,cabaran sebenar tu belum lg kot.. Mybe masa nak pindah office nanti. Time tu,kompom2 nk toleh kiri kanan pn dh xsempat. Ciwah! Prumpamaan mlebih2 sgt. Hoho.. Tp rasanya,mmg mncabar time nk pindah nanti. Masa sy keja kt kajang dulu, supermarket tu nak pindah ke sarawak. A'ly nk tutup. Hoho.. Memang bz r time tu.. OT ari2. Spttnya msuk keja pkl 9, klu OT, msti la smpai malam. N still ingat lagi, hari2 terakhir keja kt c2, memang smua org sibuk. Saya pulak, dari pagi sampai ke malam mengadap komputer, jaga kaunter, n kira stock. Perhhh!!! mantap gilak ah. Sampai berpinau mata. huhu..
N last day jugak, keja dari 8 pagi sampai la pukul 2 pagi. perhhh...!! pengalaman tu..huhu..tapi best. hihi

Pngalaman saya praktikal ni, banyak jugak saya dapat. 1st thing, saya cuba sesuaikan diri dgn semua orang. Macam2 orang saya jumpa dan macam2 perangai juga. hoho.. so, saya mula faham sikap sebenar manusia yang pelbagai ni macam mana.

So far, sesi pembelajaran saya, alhamdulillah. Yang penting kena rajin tanya dan rajin blajar. Tapi skang, rasa susah saya nak kekalkan amalan tido lambat saya masa student dulu..huhu..klu boleh, mmg nak apply. Tapi tengok la. Balik keja, sampai umah pun dah pukul brapa. Kalau jam, mau isyak baru sampai umah. huhu

Esok malam saya nak balik kedah. Sebelum ni kan tgempar kes kemalangan bas Sani Ekspres tu..huhu.. teringat masa saya nak beli tiket bas. Cakap kat along, teringin nak nel bas dble decker, tp duk tingkat bawah. Sebab tingakt atas dah slalu dah. Pstu seb bek bas tu xdak dble decker. Tengok2, pstu trus kuaq brita pasal eksiden tu. Perhhh!! seram dowh! baru tpikiaq nk duk tingkat bawah, dah ada eksiden n kna pulak pnumpang tingkat bawah. siap ada yg putus kpala g. hoho..ngeri2...

Saya slalu cmtu. Kadang2 tfikir smtg, then msti smtg bad happen. MAcam dulu lah. Nek moto ngn Nad. Pastu lalu kat masjid. Tepi masjid tu ada kubur. Saya terpikir la apa agaknya ahli2 pkuburan tu tgh buat? mungkin tgh tengok manusia2 yang masih hidup ni n cuba bagi peringatan supaya bsedia sebelum mlangkah ke alam barzakh. Tup2, xsampai 10 minit, kitorang almost eksiden. Actually memang dah kena pun. Ngan merc compressor plak tu. huhu.. HAbis patah wing motor nad. Saya pulak, dah la tangan pegang laptop. Kalau saya tak panggil nama nad, n nad tak sempat brek, memang teruk la ktorg kena. N mungkin saya boleh melambung ke depan n ntah2 saya ddah xdak dlm dunia ni. huhu...
tu la kisahnya..

k lah. it's time to sleep. Juz lepas geram dah lama x mnulis n upload balik luahan yg xdapat di upload sebab line wifi bengong 2 3 ari ni. hahahaha..wokies! daaa


ohohoho..apa2 tulisan saya bkenaan dia, jz ignore it. Tu skadar luahan hati kala kebingungan. Besa laaa..org yg kita sayang..mana bleh lupa..huhu..k2. stop2

iF my HeArt StOp bEatiNG..

if my heart stop beating, i wish to be in the heaven for sure..
if my heart stop beating, i wish my parents glad for having me as their daughter..
if my heart stop beating, i wish i'm smiling while dying ( mati dalam iman lorhhh...huhu)
if my heart stop beating, i wish i've done all my responsibilities as a muslimah, as a daughter, as a friend, and as me,myself..
if my heart stop beating, i wish I've achieved all my dreams all this while..
if my heart stop beating, i wish all my friends and that 'someone' will forgive me for whatever i've done to them
if my heart stop beating, i wish at that moment, i could tell him, i could convince him that........

i wish, i wish, n i wish..


Duhai angin..sampaikan suara hatiku ini pada mereka semua..sampaikan pada mereka dengang alunan mesra darimu..biar mereka tahu kata hatiku yang sebenar..biar mereka selami isi hati ini sedalamnya daripada biarkan mereka menilai sekadar luaran cuma..biar mereka fahami dan kenali siapa diriku sebenarnya..

luv, hugs, n kisses to all of them...

Berapa langkah ja lagi...

Berapa langkah nak p mana? hurmmm..mesti la tinggal berapa langkah ja lagi dah nak masuk 22 taon...huhu..My birthday taon ni sure busan. Kalau taon lpas2, ada jugak urang tu kirim barang. Buku ilmiah. Ada jugak p celebrate. Enjoy2 kat Lostworld. Jejalan kat Ipoh. Kali ni??? hurmmm..celebrate sesorang je la kot.. huhu..sdeynye..

Tapi xpa lah..suma tu dugaan kecik ja tu.. Alaaa..kalau setakat birthday tu xdak apa sangat lah. Juz ari bermulanya pertambahan usia...ciiiwaahh!! pujuk ati sniri. hahah! Siot ja. heh

Tapi tu lah. Kali ni xtau nk wat pa. Mayb nak ajak Kak Zati jejalan kot.. or..mayb nak p lawat Makcik Nora. Hurrmmmdah dkat sbulan x contact ni. Skang pulak makcik dah p viet. Xpa lah. Asalkan makcik sehat wal'afiat, pun dah ok. Tak la risau sangat. Nanti pakcik dah balik viet, hafiz plak dah balik kampus, tinggal makcik dgn fuzail n iwan ja. Gpun, makcik cakap Hafiz dah mula amek perhatian pasal kesihatan makcik, xla risau sangat. At least, dia ikut pkmbangan mak dia. Xkan la saya yang nak kena tau lebih dari hafiz kot. Tapi insya Allah..saya tau dia macam mana. Macam mana pun prangai, family tetap dia jaga. Sifat bertanggungjawab tu memang ada dalam diri dia. Kalau opah dia ada, mesti bangga dengan cucu kesayangan dia tu. huhu..

Ni baru balik keja. Baru bukak site Prudential BSN yg Encik A**** suggest kan tadi. Baru baca sikit, tetiba gigi diserang kembali oleh tukul2 besi yang tak nampak dgn mata kasar. Hahaha! Sakit weh! Rasa macam gigi kena ketuk2 ngn mertun tu ha...Adehhh..apa lagi, trus tlan ubat lah. Padan muka sniri. Ubat doktor suh abiskan, tanak..wat dunno je..hah. Bila sakit, baru nak makan. huhu..

Untuk taon dpan, dah ada planning. Rasanya orang len yang plankan untuk saya ni..hahah!! Tak pa lah..tu rezeki.. Insya Allah kalau projek tu bjalan lancar, saya memang takdak masalah untuk kerjaya masa depan nanti. Kalau tak pun, persediaan skang memang dah kna wat. Insya Allah kalau xdak aral melintang..Jangan disiakan peluang yang dah ada. Mana tau, untung2 1 ari nanti dapat expend biznez family sniri?? Trus ceburkan diri dalam dunia korporat? company MSC plak tu. Peluang baekkk pnya. Sapa xmau?? huhu.. So, saya pun xbleh la bhenti blajaq cmtu ja. Insya Allah jugak kalau ada peluang, saya nak sambung buat master. Mudah2an apa yang dirancang mendapat keredhaan Allah.. Benda baik, mesti banyak halangan. Tapi kalau usaha berhasil, hanya Allah yang tau perasaan tu. huhu..

K. My gigi dah makin berdenyut2. Page prudential pun sempat tengok sikit ja. Intro n product. Kalau bangun awal sok bleh la tgk lagi. Wokies! wanna go to bed now. Daaa!!!

Amaaaazingggg!!!

Wohohoho..sedar tak sedar kan? Ape bendenye? hahahahahha!!! xsdaq ka, dah xbanyak sebut pasal urang itu dalam blog ni? hahahahah! Alhamdulillah.. syukur lah kalau dah macam tu.. tu maksudnya Allah memang mendengar doa saya. Alhamdulillah...

Saya tau camna bleh jadi mcm tu. huhu.. sebabnya skang saya asik sibukkan diri dengan kerja. hihihi..So, xdak la masa nak pikiaq pasai menda bukan2 lagi. hohoho...besh3x! Dah xmo dah fikiran serabut macam dulu. Dah hepi dah.. takesah sibuk. takesah keja banyak. Suma tu wat saya tenang dari perkara yang menyerabutkan otak. huhu..

Saya akan buktikan, saya tak lemah. Saya akan buktikan! yeaahhh!!! juz wait n see.. I'll prove that u r absolutely wrong. Jangan disangka kamu kenal saya lama, kamu kenal saya sepenuhnya. Mungkin saya berlembut, tapi jangan disentuh titik ketegasan saya. Enjoy ur life!!! senyum selalu!! Thanx for everytg cz suma tu mengajar saya erti kehidupan dan nilai persahabatan yang sebenar serta mematangkan saya. Thanx, fifi!

waaahhhh!!! dah sminggu tak update blog. huhu..

Dalam sminggu ni, ada banyak pkara yang blaku. 1st n foremost, of course la hidup ni makin mencabar. ceeeewah!! ya lah.. since saya tengah praktikal skang, so dah terdedah dengan dunia luar la. Tu pun bukan sepenuhnya lagi. haaaa...tapi, tu pun dah rasa dah cabarannya camna. Memang kena kental r semangat tu..tak leh lemah2..huhu..

What to say, huh?? huhu.. dah xpandai nak merapu dah. heh. ok. Dis week n last week, memang agak kelam kabut. Why? Sebab minggu2 tu la kenuri Kakcik.. agak penat lah..sebabnya bulan 6 ritu baru ja knuri angah. Pastu bulan ni, cik punya turn plak. Mama pun sampai dah penin pala dah. huhu..So, bulan ni, memandangkan saya dah masuk praktikal, saya pun sama naik penin pala gak la. hoho..

Kalau boleh, tak mo r mintak cuti...Sebab saya kan baru lagi..gpun, if possible, memang tanak amek cuti. Rugi kalau cuti. Banyak benda yang saya akan terlepas. Macam kawan saya, Sya, dia xpa la..department dia lain.. Dia cakap, dia xla macam ktorang yg len. Asik kena kuaq antaq dokumen. Dia juz stay kat work station dia, wt keja dia ja. Kenai oranv pun xramai. Juz knai kat department dia ja.

ok. Tu pasal kt office. Next, kita cita pasal knuru kakcik plak. Knuri kat Kedah, besa2 ja. Nothing interesting to tell. hoho..Tapi kat Kuala Kurau....perhhhh!!! Memang mantap habesss!!! Camni citernye.. Kat Kuala Kurau, kitorang stay la kat homestay yang family Abg Mie sediakan.. Masa tu, suma dah sampai. Mama, papa, angah, Kak Aida, Makwa, Kak Tah, Ummi abg syed, Walid, n Hazirah. Tinggal saya, along, n Abg Syed ja xsampai g..

Perjalanan dari kajang agak lama. Memandangkan jalan jam, pastu menyinggah pulak makan mee udang, memang lambata lah sampai. Dalam pukul 9 lebih baru sampai. sesampai ja kt homestay, sembang2 jap ngn dorang, solat, trus tdo. Tak bleh tahan..sebab sakit gigi. So, dah telan ubat tu, bek tdo trus. So, tido lah saya sesorang dulu dlm bilik tengah tu.. kat homestay tu ada 3 bilik. Kaum2 hawa suma tdo dlm bilik. Kaum adam, tdo dpan la jadi bodyguard. hohoho...

Malam tu, tdo tak la nyenyak betul. Sebab sejuk sangat. Then tengah malam tu, kekadang rasa macam ada menatang gigit badan. Riso gak laa..Tapi tdo tetap tdo. Mata still pejam sampai ke pagi..hoho..

Pagi tu, bermula lah terbongkarnya kisah malam semalam..... hihihi.. Heboh r satu umah tu dengan cerita homestay tu dilawat oleh bodyguard tak bertauliah...
Mula2, Mak Wa yang bukak cita. Dia tanya malam tadi ada dengaq apa2 dak. Sebab kata dia, dalan pukul 3 pagi, dia dengaq bunyi macam cicak. Tapi bila dicari2, xdak pun cicaknya. Mama selak langsir, pun xdak kelibat orang.

Pastu Ummi plak cita. Ummi cakap, Ummi tau dah ada benda dalam umah tu. Sebab masuk ja umah, Ummi lawat setiap bilik. Kat bilik mama, suma perabot diselimuti kain putih. Pastu, kat katil tu, Ummi selak je kain putih tu, ada bau kapur barus. Pastu Ummi cakap kat Hazirah, " hurmmm Cik Minah duk tdoq kat sini ni..jom2 kita kuaq". So, depa pun kuaq la ddari bilik tu...Pastu, Ummi cita lagi, tengah malam tu jugak, ada benda duk mein ketuk2 pintu bilik blakang tu. Pastu bunyi orang lalu kat blakang umah. Ummi selak langsir, tengok kat luaq, rumput rendah ja. Memang xdak kelibat apa2.

Pastu, cik plak sambung cita, masa saya duk tdoq sorang2 tu, dia masuk bilik. Langsir tingkap tu terselak sikit. Kakcik nampak ada kelibat putih kat kuaq. Nak kata bayang2 dia sniri, cik tak pakai baju putih pun. Kat pintu pun mana ada bsangkut apa2. Kat luaq tu pulak sempit. Sebab ada kebun jagung. Takkan orang nak lalu kat situ plak.

Huhu..penuh misteri. Nasib baik malam tu saya tdo mati. Xsedaq apa dah. Duk tsedaq gak, selimut tu sbenanqnya saya tarik habis sampai ke muka. Tapi kekadang bila tsedaq, elok ja selimut tu jadi paras dada. Kalau saya yang bukak, kompom ada kesan lipat kat atas selimut. Tapi ni tak, elok2 teletak ja. Macam selimut tu ditarik dari bawah. huhu.. Gerun gak la..

So, pagi tu memang heboh la pasal bodyguard tak bertauliah tu.. Habis kenduri, kakcik call...cik cakap, memang umah tu ada penunggu. Sebab tu tuan umah tu wat homestay. Xduduk situ dah. Pas2, family Abg Mie pun memang tau dah. Abg Mie ja yang tak tau. Depa pun tdesak dah cari homestay sbab dah xdak. Xpa lah..sep bek ja menda tu kacau camtu2 ja. huhu..Gerun gak r dengaq cita2 tu..Lepas dengaq cita tu, nak masuk bilik blakang lama2 pun dah x brani. hohoho..

Wokies. So, tu ja lah. Walaupun dah 3 ari sakit gigi ni x lega2 lagi, hidup musti diteruskan. wakakakaka!!! xdak kaitan langsung! huhu..tapi tu laa.. ni nanti nak kna wat appointment ngn dentist. Xleh tangguh2 dah. Kna p wat treatment. Kalau tak, nanti sakit lagi, susah..apa kerja pun xleh wat sebab kalau sakit gigi ni, sebatang sakit, semua rasa sakit. PAstu tangkap urat kepala pulak. Haishhhh..sabaq2...huhu..

antara sedey,bahagia,dan kepenatan.

sedey sbab rsult jatuh sem ni. Tp bley cnsider la cz final year. Memang mencabar. Duk bayang 2 paper sangkut. Siap dh bwak notes mai kajang dah. Kot2 sangkut,dan la nak baca. Huhu.. Bab rsult,memang saya pkir -ve. Heh.

Tapi....

Alhamdulillah sebab cgpa still 3 pointer. Dan Alhamdulillah jugak,exam lulus,xdak sangkut2. So,saya dapat teruskan praktikal saya kt takaful ikhlas. Hehe..so far,saya enjoy dengan kerja saya. Saya xkesah banyak keja. Asalkan otak saya sentiasa bjalan. So dat otak saya xkan ada masa pikir menda bukan2. Hoho..
Alhamdulillah jugak,saya dapat sesuaikan diri dgn rakan sekerja. Kalau dorg ramah, 2 kali ramah la sy. Kalau dorg pendiam, 5 kali pendiam saya.hahah.

Happy juga,sebab start esok, ada 4 kali jumaat cuti. Heh. Means, 4 ari ja keja. Hohoho..

Tapi yg xbestnya, esok kena balik kedah. Cik kawen. Knuri ahad. Ptang ahad da nak kena balik kl. Sampai pagi. Trus masuk office. Kat office,ada keja banyak. Pas2 nak wt report lg. Adeh..mau pengsan saya. Balik keja pkl 5.30. Pukul 7 bru smpai umah,klu x jam. Wahh..penat gile ah! Huhu.. 2 la cerita tajuk ni..heh

1st time nengok teater...huhu..Natrah..

Semalam, first time p tengok teater. Sebelum ni tak pnah2 pun jejak kaki p tengok teater. Tak minat. Panggung wayang tu ada lah. hoho.. Tapi dah angah ajak, p ja la. Hehehe.. gpun, busan stay kt umah cuti2. Nak gak jejalan. heh.

Kisah Natrah ni sebenarnya kisah sejarah. Pasal seorang anak gadis keturunan Belanda yang terpisah dari ibu bapa kandungnya sedari kecil. Masa tu ada perang kat Singapura. Sorang wanira berbangsa Inggeris, Adelaine, menyerahkan bati kecilnya, Maria, pada Aminah, kawan baik Adelaine ni..

Memandangkan keadaan tengah huru hara masa tu, Aminah pun bawak la Maria ni ke Kemaman...Kat situ, xdak dah nama Maria. Tapi Maria dipanggil Natrah. Natrah dibesarkan seperti anak2 Melayu yang lain. Dibesarkan secara Islam. Solat, mengucap, mengaji Quran, suma dia tau. Tapi besalah..orang dulu2 ni, bab aurat je kurengnye. Huhu..



Nak dijadikan cerita, Natrah ni jadi rebutan antara parent kandung dia dgn Aminah..Aminah xmo kasi balik sebab dia cakap tu dah melibatkan aqidah Natrah. Dia takut kalau Natrah diambil balik, aqidah dia rosak.

Tapi, kalau ikut perasaan Adelaine, ibu kandung Natrah sniri, mesti la nak anak dia ikut cara dia. Dia nak Maria tu kekal kristian khatolik. Sampai naik court lah hal tu. Salah Aminah, bila nikahkan Natrah dengan Mansor Adabi di Singapura. Kalau dorg dinikahkan di semenanjung Malaysia, memang xdak hal lah. Orang belanda takleh kacau. Sebab tu penjajah tu perdaya Aminah suh bawak Natrah p Singapura..

Cita ni menarik gak la. Sebab dalam cita ni, saya dapat tengok semangat orang Melayu dan Islam masa tu kuat untuk pertahan aqidah saudara sendiri. 'Pemimpin2 dan ulama' tak berani masuk campur hal ni'. Lebih kurang camtu la bunyi skripnye masa pemberontakan lepas kes Natrah dibicarakan. Keadaan tu memang kontra ngn skang. Dulu, kita kuat pertahan aqidah umat Islam. Skang, kes murtad belambak2 tapi tak pulak ada tunjuk perasaan atau rusuhan camtu. Semangat untuk pertahan agama tu hilang. Paling ketara bila orang yang ada kuasa buat2 bodoh macam tak tau apa2. Sedih giler ah.



Kalau dihayati cita ni, memang kita akan dapat nilai kualiti cerita ni. Ya lah. Cita ni pun sbnaqnya dari cita betoi. Kisah benar. So, memang ada moral values nye lah. Last kisah Natrah ni, memang sedih..bukan sedih sebab jalan cerita or camna lakonan dorang tu. Tapi..ending hidup Natrah lah. Akhirnya dia mati dalam kristian. Sebab last2 hak penjagaan dia dapat kat parent dia. Dia trus kna hantar ke convent. So, akidah dia makin lama terakis...


Bagi saya, hidayah tu hanya Allah yang mengetahui siapa yang layak. Nak kata dia dapat hidayah masa kecik, saya rasa tak jugak. Sebab dia macam anak orang melayu len jugak. Dibesarkan cara ISlam, maka ISlam lah cara hidupnya. Mungkin, ilmu yang masih sikit serta iman yang masih tipis buatkan akidahnya terhakis bila dia masuk convent.
Hanya Allah yang Maha Mengetahui tentang segalanya..


So, abes je teater tu, tak dapat nak bergambar ngan pelakon2 die. Sebab ramai giler beratur. Panjanggg!!!! Pastu dah lewat pulak. Sy pun xmo lah buang masa beratur semata2 nak bergambar ngan artis tu kan. Wat pnat diri sniri ja. Tapi, saya still amek gambar jugak kat sekitar ruang legar Istana Budaya tu. HEhehehhe...

Element - Cinta Tak Bersyarat

video


Video ni my fren yang bagi link die. Hehehe..Thanx ye,Imran. Dahhh...skang saya plak yang suka lagu ni. Hahahahah! Tapi xleh dengaq slalu sangat. Kang feel terlebih, tangkap leleh kang. Hohoho..So, enjoy it!

POlitik. POlitik. POlitik.

Ape ke bestnye politik ni? HUrmm.. maybe best kalau dilaksanakan dengan cara yang betul. Tapi makin menyampah bila makin dikotorkan. Huhu.. Contoh paling terdekat, kompom2 la saya amek Malaysia..huhu..

Dulu, lepas abeh pilihanraya, saya tengok stesen TV ada la jugak tunjuk pasal orang yang berkenaan dalam parti selain dari parti BN dan UMNO ni. Skang, wekkkkkk!!! Makin menyampah dan makin nak muntah! Dahhhhh xde dah pasal orang lain. Asik2 citer pasal kutuk pembangkang. Mencik r...bukan apa.. Orang len sniri dah boleh pikir.

Baru2 ni timbul isu Nik Aziz doa yang tak baik ke atas Najib. Atas alasan Najib zalim. Hurmmm konsep zalim tu luas gak tu.. dari konsep yang digunakan dalam doa tu, saya faham maksudnya. yakni merampas hak orang lain yang lebih berhak pada sesuatu perkara tu. Skang kan tengah hot pasal isu minyak kat Kelantan.. Kalau dah memang sah dorang ada hak, kenapa nak nafikan hak dorang tu? Jangan la fikir kawasan tu ditadbir parti ape2 ke. Kan ke skang hot jugak dengan konsep 1 MALAYSIA... Abeh tu, mana 1 MALAYSIA nya kalau camni hasilnya?

Pasal doa tu, asal la dorang nak takut....Kalau tak buat, tak yah la takut...Berani kerana benar. Takut kerana salah. dan berpeganglah pada hadith Nabi Muhammad s.a.w., qulil haqqu walau kaana murran.

Entah lah. Yang pasti skang ni, dua2 saya dah x sokong. Cumanya, saya berat lagi ke arah PAS sebab at least dorang tak jahat macam parti laen. huhu.. jahat tu luas gak maksudnye ye. Maksud saya, biar saya sokong yang memperjuangkan Islam. Tapi kan, saya pun dah pening. Sebab skang, PAS pun dah macam bcanggah pendirian dorang. Dah bergabung ngn PKR n DAP. Esok2 kalau menang, saya pasti mesti akan timbul perbalahan dan macam2 maslah. Bagi saya, paling utama, tukar dulu sistem perlebagaan Malaysia ni. Kalau guna hukum Allah, undang2 yang dah ditetapkan Allah, tak ke smooooothh je perjalanan hidup kat dunia ni? Banyak je pengajaran dari kisah2 para anbia dan sahabat hingga lah tabi'tabiin untuk diambil. Tapi zaman skang, asal nak tegak je hukum Allah, ada lah golongan terlaknat yang menentang. Yang 'power'nya, orang Islam sendiri!!! konon nak bela nasib kaum lah. Kalau yang ni, refer kes...sapa ya nama orang yg mintak dihukum sebat tu? hah! Kartika! refer kes dia. Ada ja yg halang hukuman sebat tu. Padahal org tu sniri dah rela. Dan dia terpaksa menahan seksa jiwanya sebab tak dapat jalani hukuman tu demi menebus dosanya. Contoh kalau zina. Hukuman untuk zina kan rejam. Nampak zalim. Tapi, kalau si penzina dah dapat hukuman tu, hukuman di akhirat dia dah terlepas. Itu lah lengkap dan terbaiknya undang2 Allah. Biar terima hukuman di dunia, tapi bukan akhirat. Tapi org zaman skang, lebih rela tak terima hukuman dunia. Akhirat pun dorg tak takut agaknya, Adehhh

Pasal politik tu, hurmmm...dah naik mual tengok TV skang. Saya dah lama tak tengok TV. Kadang2 bukak la nak tengok berita. Tapi berita pun macam hampeh. Banyak politik. Bosan. Benci. Propaganda je suma. Suma asik nak tuding kat pembangkang. Propaganda nak jatuhkan pembangkang. Haiiiisshhh..kadang2 macam budak2 nengoknye. Ada yang gelarkan badut sarkas. Betul jugak tu. Badut kan slalu wat lawak bodoh bagi orang gelak. Memperbodohkan diri sendiri. Hahah! Tapi saya xsuka badut. Takut...huhu..

k2. Tu je la. Tah hapa2 dah saya ngarut ni. pokoknya, saya tak suka politik di Malaysia skang. Mengarut je lebey..suma xleh pakai. Kalau betulkan balik perjuangan, pastikkan selaras dengan prinsip syariah, saya akan turut serta. Ni, nak daftar mengundi pun xtau bila. Sebab kalau daftar pun, saya sniri tak yakin dengan pemimpin dan bakal pemimpin skang, tak kira lah parti mana pun. Bukan salah saya kalau tak mendaftar. Pilihan memang ditangan saya. Saya berhak memilih pemimpin saya dan saya berhak memilih siapa yang layak. Tapi saya rasa, takde sapa yang layak skang ni. Ulama makin kurang. Yang tinggal cuma perosak. Habis tu macama mana? Lu pikir la sniri. hahah!

To be known or be yourself?? To be the black sheep or still your own self?

Kadang2 hidup ni betul2 menguji....sampai skang,saya masih mencari hala tuju yang sebenar dan apa yang akan menggembirakan saya. Buat masa ni, saya bagaikan Kambing hitam dalam keluarga.Selalu diakat menyusahkan. Hurmmmm...kadang2, ada jugak yang kecik ati sebab skang saya dah berubah. Makin garang. Makin tegas. Entah..apa yang jadi dulu, merubah hidup saya. Orang selalu judge saya dari luar. sedangkan orang tak tau apa yang sedang saya tanggung..Dorang tak tau, saya sedang bertarung dengan diri sendiri. Dorang tak tau, di sebalim senyuman saya,saya usaha untuk terus hilangkan parut di hati. Luka tikaman dulu masih terasa. Mungkin luaran nampak sembuh.Dalaman masih berdarah. Entah kenapa bertubi2 tikaman yang dapat. Dulu, masa kat umah sewa. Pastu kena pulak dengan orang yang saya percaya penuh. Masa kat umah sewa, tak dapat nak gambarkan perasaan tu. Lepas berbincang, tak dapat tahan sebak. Sebak sebab sampai pecah belah kawan2, taknak bersatu. Sebak sebab saya tak dapat selamatkan persahabatan tu. Masa solat, air mata tak henti2 mengalir. Dada berombak tahan sebak. Pipi asik basah.


Orang bleh judge saya dari luar. Tapi orang tak pernah hargai persahabatan yang saya hulurkan. Orang tak pernah hargai bila say nak betulkan keadaan. Kenapa manusia macam tu? Kenapa bila kita terlalu baik, ada yang suka ambil kesempatan? Kenapa ada yang suka tumpang kesenangan kita tapi bila susah kita ditinggalkan sendirian? Peristiwa tu memang meniggalkan kesan.Walaupun semua orang tau saya tak salah dan saya dianggap sebagai pesalah oleh penyebab masalah,saya tetap mintak maaf. Saya jatuhkan ego saya demi nak tengok kawan2 berbaik balik. Tapi apa saya dapat? Mohon maaf untuk sesuatu yang bukan salah saya.Mengalah bukan bererti kalah. Tapi, bila asik mintak maaf untuk perkara yang bukan slah saya, saya mula fikir di mana maruah saya? Kalau macam tu, dorang akan senang2 pijak kepala saya.Tapi bila fikir balik, biarlahh..Saya dah buat sehabis daya. Saya dah cuba sebaik mungkin.


Orang cakap, jangan disimpan kawan yang makan kawan. Jangan disimpan kawan yang menikam kawan dari belakang. duri dalam daging. Gunting dalam lipatan. TApi itukan namanya dendam? Kenapa taknak maafkan ja? Manusia skang terlalu ego. Perkataan maaf susah sangat nak diungkap. Kalau cakap pun, tak sungguh2. Tak ikhlas. Ikhlas? tau ke ape tu ikhlas? Bukan ke memaafkan itu perkara mulia? BUkankah tangan yang memberi lebih mulia dari tangan yang menerima?

Tapi ternyata peristiwa tu bukan setakat tu saja..Saya sangka, cukuplah sekali saya ditikam. Tapi...KAli keduanya muncul jua. Lebih hebat bila orang yang paling saya percaya, paling saya lebihkan dari kawan2 saya, dia jugak yang tikam saya. Masa tu, memang semangat trus hilang. Tak mampu senyum. Makan minum tak peduli. Asik berkurung dalam bilik. Bila cuba betulkan keadaan, diherdik pulak. Direndah2kan diri ni. Sedangkan dia tak faham, saya nak jaga hubungan saya dengan dia. Kalau tak pun, persahabatan yang terjalin jangan diputuskan. Tapi entah kenapa, suma ni boleh jadi.

Last mesej dia cakap dia taknak heret saya ke neraka sekali. Tapi pada mulanya dia cakap dia dah bosan dengan saya. Keliru kan? Tapi saya pegang pada jawapan bosan tu lagi. Neraka tu, mungkin sekadar nak pujuk hati saya atau taknak saya salahkan dia. Saya tak salahkan dia..tapi bila berkali2 dia cakap sayalah punca segalanya yg berlaku dalam hidup dia, macam mana saya nak pertahan diri saya lagi? Sedangkan itu salah bersama. Dia patut sedar tu. Apa lagi yang saya boleh buat bila kali kedua saya dipandang macam tu? Seolah2 saya ni pembawa sial dalam hidup semua orang. Saya kena pertahan diri saya jugak.

Bosan? Saya pelik bila dapat jawapan tu. Baru saya terfikir betapa walau sebanyak mana sayang yang kita curahkan, betapa banyak pengorbanan yang kita buat, hati manusia tetap hati manusia yang sentiasa berubah2. Bosan deengan maslah saya. Sedangkan saya cuma ada dia yang faham tentang masalah yang berkaitan rohani dan hubugan dengan Allah sebab dia pernah alaminya. Ntah lah. Kadang fikir, kalau lah saya tinggalkan dia terkapai sorang2 masa dia xdak kawan dulu, masa dia sorang2, ada maslah,cakap benda yang sama dia cakap kat saya, ntah apa yang jadi.




Saya selalu dengar maslah kawan2. Cuba tolong masalah kawan2. Tapi masalah saya? Hanya allah yang tau macam mana saya berjuang sorang2 macam ni...Lumrah alam..Manusiamemang selau lupa bila dah senang. Manusia takkan hargai selagi tak hilang. Manusia, buat baik 1000 kali tak dipandang. Tapi kalau buat jahat sekali, 1000 tahun dikenang.

To be the blacksheep or to be yourself? Sometimes, be either one could hurt you. You have no other choices to pick. But the only way to get out of the hard things, is to go through it. Once you pass it, you'll find that there'll be the light that will brighten your day...and for me, i'm still on my way to get through it. Alone... All my family and friends are still in my heart. But am i still in their heart too, no one can answer it but them.

Yeayyy!!! Cuti. Cuti. dan Cutiiii!!!!!!!!!

Hohoho...Ari ni cuti. Esok pun cuti. My working day 5 ari ja sminggu. Naseb baek...sbab ada private company yg working days nye 6 ari sminggu. Sabtu kerja skerat ari. sep bek tempat kerja saya tak macam tu. huhu..

Pastu, start next week, ada 4 kali cuti jumaat!!!! yipppeeee!!! tu yang bestnyer tuh. hahahaha!!! best giler! keja 4 ari ja tu... huhu.. Tapi, cuti, cuti jugak.. tapi xleh cuti sangat.. sbab nak kena study pasal produk family..kalau tak, nanti kalau bos sawak p briefing ke ape ke, langsung tak paham. Ye lah. Dorang suka guna short form. Saya mana la tau menda pa yang disebut. So, saya kna study lah. Bos cakap, nanti nak kna wat budget utk department. Hadoi...takot...makin lama makin adventurous la my work ni. Risau tak daoat perform well.

Ya lah. Saya dapat praktikal ni pun, tak semestinya saya akan ditempatkan di department yang berkaitan dengan apa yang saya belajar. Tak semestinya finance department. Tapi duk kat FAS pun, dah ok dah. Dari penghayatan saya, saya rasa awal2 ni dorag tengah uji saya. Dorang memang tak garang. PErangai gila2. Tapi, disebalik tu, kalau saya naik skali, means banyak yang saya akan terlepas. Kat situ, saya kena terus belajar dan banyak bertanya. Kalau saya tak tanya, dorang takkan senang2 bagi maklumat. Kalau tanya pun, kadang2 ada jugak dorang mngelat. Konon tak penting untuk tau. Tapi sebenarnya sayya kena lah tau. Dah banyak kali tanya. Dapat jawapan sama. Tapi lepas submit logbook kat boss, boss cakap "kamu kena tanya. kalau tak, kami takkan bagi maklumat sesenang ati camtu." Dah dapat teguran dari boss, saya tekad. Kalau dorang ngelat gak pasni, saya nak kacau sorang2 dalam department tu. Dari Encik Adnan sampai la Encik Zam. hohoho...saya mesti teguh pendirian!

Semalam dah bawak balik suma brochure n corporate info Takaful n FAS. Kena study lah. Isnin ni saya nak suh Encik Syah sambung explaination lagi. Sambung dan sambung dan sambung. Sampai saya faham dan sampai saya expert dengan FAS dan Takaful. Insya Allah..

Tapi kan, ada sesuatu yang saya dapat tau kat sini. Suma lelaki, sama ja. huhu..Memandangkan department saya cuma saya n Kak Rini ja ladies, so yg gentlemen ni, pepaham la cmna. Sebab dorang ramai lelaki, klu cakap tu, adehhh..,"merapu". Pepaham r konsep merapu tu cena. huhu..kekadang sampai tak pasal2 nama saya naik skali. adehhh..huhu..tapi saya tak kesah sangat sebab dorang tu dah kawen. Tak pe r ckp cmtu. Dorang dah ada pengalaman. Kalau org yg xkawen dk ckp cm2? x ke xbaek..buat dorg membayangkan dalam otak. Berdosa tu. Otak takkan bayangkan kalau lidah tak menyebut dan hati tak terlintas perkara camtu.memacam! Tapi apa2 pun, even penat keja, saya enjoy dengan suasana kerja saya tu. Mudah2an Allah permudahkan segala urusan saya. Amiinn.. Saya nak buktikan pada semua, saya mampu berdikari dan saya boleh berjaya.

Next week balik Kedah. Jumaat pagi, Insya Allah. Tapi nak balik mai sini balik yang masalah. Suma amek cuti hari ISnin. Saya x amek cuti. Xmo amek. Sebab nanti bulan satu dah nak amek cuti empat hari. Tu pun belom tentu dapat. So, Isnin nanti memang kalut gak la. Saya kena balik sini naik train. Sampai KL sentral, trus p keja. Penat gila seyh! Memang kena prepare awal2. Silap ari bulan, bleh pengsan saya kt office. Ya lah. Ahad tu kenuri. Petang tu dah berangkat. Esok trus masuk kerja. Petang baru balik. Habis keja pukul 5.30. Flight angah depart pukul 5.20. Nak kena tunggu angah sampai dulu. Angah sampai dalam 6.10. Nak tunggu Angah sampai PJ lagi. Perhhh!!! Kalau Angah amek KLIA Express p KL sentral, pstu nek LRT p Asia Jaya, tu tak pa la. Kalau Angah nek keta dari KLIA? mau la berjam2 plak tunggu coz jalan jam time2 camtu. Adehhhh..

So, rasanya nak kna call member2 kt situ gak la. Ajak teman jalan2 jap. P la memana pun around PJ tu. Sementara tunggu Angah. Pastu Selasa, confirm collapse trus. Hahahah! Mintak2 jangan la. huhu..

Hari ini punyer ceritera....

hohoho!! semalam kepala bengong sket. Tengok ja la posting smalam. Macam hampeh. Taaaaakkkkkkk abeh2 pasai dia. nyampah! hahah! tak lah..juz, saya pun burink gak asik2 dia. Asik2 dia. Xdak orang len ka. huhu..

Semalam jadi gu tu sebab semalam terasa kepenatan yang teramat sangat. Maybe dah lama x mngadap figure, pastu smalam kena pulak kira stock order dari agent2 sluruh Malaysia, perrrhhh...agak bingungs la...huhu..tepat2 5.30 baru siap. So kiranya smalam kuasa otak tu banyak la guna. Sampai kat KL central tak la lambat. Tapi along yang lambat. 6.30 baru dia sampai sebab jalan jam. Masuk keta, badan lembik trus. huhu..bercakap pun, berat je mulut. huhu..

Sebab tu la saya menulis ntah hapa2 smalam...sebab penat, otak tension walaupun rasa ok.. huhu..

Tapi hari ni........, waaaahhhh!!! walaupun banyak benda yang dibuat kt office tadi, tapi saya enjoy saja. hehehe...walaupun bz, tapi hepi. Sebab at least saya ada benda nak di buat. Otak asik bekerja. Jadi saya takkan punya masa pikir menda len. hihi..

Petang tadi, my manager, encik Adnan, kenakan saya. Huhu..dia suh kenalkan diri kat staff2 department depan tu...Dalam office saya ada tiga department. Malu la saya..segan! Sebab department tu suma laki. Department saya pulak, saya dengan Kak Rini ja ladies. Huhu..Tapi, antara tiga2 department, of coz la my department yang paling havock! huhu.. gila2 staffnya. x boring. Wat keja, wat jugak. Time serius dorang serius. Time wt keja, dorang serius gk. Tapi time xdak keja, tunggu lahhh..ada ja benda jadi isu. huhu..

Suma staff kat situ panggil saya kiki. Kawan saya kat department sebeelah, nama bibi. Pastu, habis la nama kami dua orang jadi mainan ngan staff2 kat situ. huhu..dorang pun nak create nama macam kami. Tapi gurau2 ja la. Riri lah..Syasyi lah..huhu...memacam!

So far, alhamdulillah saya boleh bawak diri. Saya ni jenis lambat sikit tangkapnya. Tapi sekali saya dah cekap, memang cekap sungguh. Yang tu saya akui sebab saya cakap dari pengalaman saya masa jadi cashier dulu. huhu..saya memang akan tanya banyak kali sebab saya cepat kompius. Takut salah, saya tanya lagi. Tanya, dan tanya, dan tanya. Alhamdulillah, boss, manager, staff2 kt department saya, banyak membantu. Dorang tak garang sangat. Mungkin garang bertempat. BIla ada salah, ada jugak dorang marah. Tapi saya faham. Saya boleh terima. Sebab itu pun sebahagian dari pembelajaran saya. hihi..

Lagii seminggu result nak kuar...rasa takut dan gementar...Saya doakan agar takdak la paper yang sangkut. Harap sangat2! Saya taknak ada effect untuk sem terakhir saya ni..Saya nak kekalkan result saya tu..kalau boleh biar naik, jangan turun. Maintain xpa. huhu..

OK. Till here. Saya nak mandi, nak solat, nak iron baju siap2. Esok pagi ada tazkirah sebelum kitorang start bekerja. hihi..Syukur alhamdulillah dapat tempat yang melaksanakan ciri2 keislaman tu..

Semalam dan hari ni...

Semalam...baru saja kami berkenalan di ruang maya..ruang yang tiada sempadannya..tanpa bersua muka, tanpa mendengar suara..
Semalam...baru saja ku lihat dia ukirkan senyuman itu..senyuman yang pernah menjerat hatiku..
Semalam...Cerianya dia ceritakan kisah zaman kanak2nya, zaman persekolahannya..
Semalam...Gembiranya dia bila dapat luangkan masa bersama...
Semalam...sukanya dia bila hubungan kami direstui keluarga...
Semalam...Yakinnya dia mencipta janji setia...
Semalam...Pastinya dia untuk tunaikan janji2nya...

Tapi hari ni...

Hari ini...apa yang berlaku semalam adalah kisah silam..
Hari ini...perkenalan bertahun lama hanya sia2..
Hari ini...senyumannya hanya dapat kulihat dalam mimpi saja bukan lagi di alam nyata...
Hari ini...Tiada lagi kisah2 yang diceritakannya seperti dulunya...
Hari ini...aku pasti dia takkan pernah ingin melihat aku walau dengan sebelah mata...
Hari ini...tiada peduli lagi baginya walaupun keluargaku sering bertanya tentangnya...
Hari ini...segala janji setia dimungkiri begitu saja...
Hari ini...tiada lagi keyakinan mahupun keinginan untuk menunaikan janji2nya...

Semalam adalah kisah silam...satu masa dimana saya hanya ada dia sebagai teman saya..Teman yang satu2nya saya percaya untuk bimbing saya. Teman yang paling saya sayangi seumur hidup saya..

Semalam adalah kisah silam...satu masa dimana kami punya diri masing2. Saya ada dia dan dia ada saya. Rakan2 yg lain, saya xlebihkan sepertimana dia. Susah mana pun saya, andai dia dalam kesusahan, dia jadi keutamaan saya...sebab saya pasti dia perlukan sokongan dari saya...

Semalam adalah kisah silam...
Dimana semuanya ada dia..hidup saya hanya ada dia...segala2nya dia...
Entah dimana silap saya. Entah dimana x cukupnya. Segalanya saya dah korbankan demi dia. Tak pernah saya tinggalkan dia sendirian kesusahan. Namun, bila diri dilanda masalah yg sama, dia menyampah dengan masalah saya sedangkan dia dulu pernah alaminya..
entah di mana silap saya sehingga xddapat lagi saya padamkan api kebencian dalam hatinya...
Entah dimana silapnya...


Mungkin selama ni saya cuma menipu diri sendiri. Bahagia dalam derita. Saya bahagia bersamanya tapi saya bertahan walaupun hati diluka. Mungkin dari situ, hati saya mula sengsara. Namun kerana sayang, saya cuba mencari bahagia semata2 taknak dia rasakan ada kekurangan yg dia berikan pada saya sedangkan saya dah rasa cukup dengan segalanya..

Salah saya....
Mungkin salah saya melangkah kaki kedalam hidup insan yang tak pernah alu2kan kedatangan saya...Mungkin, bila saya dah tiada, dia akan terima maaf saya seadanya. Mungkin bila saya dah tiada, dia akan mula hargai pengorbanan saya untuknya.
Mungkin....kata2nya dulu cuma untuk menyedarkan saya bahawa saya langsung tak layak bersamanya walau sekadar teman biasa...
Pedih untuk menguburkan perasaan tu, walaupun ikhlas dihati bersamanya adalah kerana Allah ta'ala..cuba tanamkan sedalam2nya, asalkan x kehilangan dia walau sekadar teman biasa..Tapi, ntah knapa, ntah dimana kurangnya, ntah dimana silapnya...




Bosan kan asik baca pasal dia? huhu.. skang, blog ni ja lah peneman saya. suka duka, suma dicurahkan pada blog ni. Blog ni ja la teman setia saya yang xkan bpisah dari saya bila saya menangis, ketawa, sedih, mahupun gembira. Disebabkan peristiwa lalu, saya takut untuk percaya pada sesiapa lagi..memang sunyi..tapi ni lah hidup saya..

Bukan saya tak pernah cuba lupakan dia. Dah sehabis daya saya cuba. Kadang2, bila dah boleh melupakan, pasti dia akan muncul dalam mimpi semula. Semuanya mimpi yang menyenangkan hati. Dalam setiap mimpi, pasti ada senyuman darinya. Bangun dari tidur, tak dapat tahan sebak didada. Saya dah xdapat jumpa dia. Dia pun dah xnak jumpa saya. Dia dah buang saya dari hidup dia. Tapi dalam mimpi, dia buat saya bahagia....

Saya terus bertanya, kenapa bila saya mula melupakan, dia pasti muncul dalam mimpi semula? Kenapa Allah tak tolong saya lupakan dia? sedangkan saya yakin, dia dah bahagia dengan insan yan dia sayang. Insan yang bertakhta dalam hati dia. Insan yang dia cintai sepenuh hatinya. Tiada tempat untuk saya dalam ruang hidupnya. Jadi, kenapa mesti saya dipertemukannya walau dalam mimpi?

antara suka dan sengsara...dalam hati, teringin nak rasa kebahagiaan tu semula...bahagia bila bersamanya..tak pernah rasa kekurangan pada dia walaupun ada yang dia lukakan hati saya. Kelemahannya saya terima dengan hati terbuka. Tapi kelemahan saya lah yg menjadi punca saya kehilangannya.

Dalam hati terdetik, andai ajal saya dah tiba, sebelum saya pergi, saya harap sangat dia dapat maafkan segala kesalahan saya yang membuatkan dia benci saya,buang saya. Saya harap sangat dia maafkan saya seikhlas hati dia. Sebab saya pasti, antara semua kawan2nya, saya lah yang paling dia menyesal jadikan sahabat.

Mungkin dia jugak jemu kalau dia baca semua ni. Tapi dia tak penah tau, saya tak penah jemu ada dengannya susah dan senang. Walaupun jauh, walaupun saya bukan lagi sahabatnya,saya tetap mendoakn yg terbaik untuk dia...semoga dia bahagia disamping insan yg tersayang...

Semalam saya call Makcik Nora. Saja nak bertanya khabar, nak tau perkembangan makcik. Tapi terputus bila tengah sembang. Tak pa lah. Asalkan sempat jugak saya tau perkembangan makcik. Sebab saya rasa, cukuplah... Hafiz dah peka tentang kesihatan makcik. Hafiz pun dah rajin call makcik. Harap2 pasni makcik x bosan lagi. Insya Allah Hafiz ingat tanggungjawab dia. Insya Allah, sekurang2nya kalau bjauhan pun, Hafiz tak lupa tnya khabar makcik, peka dengan kesihatan makcik. Nampaknya saya tak perlu risau sangat dah. Cumanya, saya nak tunaikan janji kat makcik nora ja. Saya kena p sana jumpa dia jugak nanti. Kemudian, saya akan teruskan hidup saya. Sedih...sebab dah rasa rapat dengan makcik. Mesra bila bersembang. Rasa macam dah lama sangat kenal. Tapi saya taknak Hafiz pikir bukan2 pasal saya. Dia dah buang saya, dia taknak saya ganggu hidup dia. Saya tak patut berhubung dgn family dia jugak. Saya taknak dia pandang rendah saya lagi. Tu ja.

Hurrrmmm dah pkul 10 lebih. Saya kena tido. Esok nak bangun awal pegi keja. Mudah2an Allah akan tolong saya lalui semua ni. Amiinnn..

My first day @ Takaful Ikhlas

mulanya,saya ingatkan wt praktikal kt takaful,kat branch pun xpa. Tapi rupa2nya, kena wt kt HQ, which is kt PJ.. Huhu..xjauh beza la dengan insage(MSC) sbab insage pun kt PJ tp kat Pusat Dagangan Phileo Damansara. Jauh lagi la. Lagipun,takaful ni dekat je ngan umah angah. Jalan kaki pun bley. Tapi sementara awal2 ni, stay umah along dulu. So, pagi2 kuaq,kna p KL Central nek LRT. Perhhh! Brasak ramai2,baru skang rasa peritnya p keja. Huhu..

Nak dijadikan cerita, 1st day ni memang dah ada dugaan. Patutnya saya kena lapor diri pkul 9. Kalau ikutkan, sebelum pukul 8 pun saya dah bleh sampai stesen asia jaya. Kuaq umah pukul 6.40pagi. Tetiba keta along wt hal. Bateri kong. Memang xleh start langsung. Saya dah gabra. Masa duk bjalan. Last2 mntak tolong hamzah antaq saya p KL central. Sampai KLcentral dah pkul 8.40. Memang cuak gile! Dalam hati xstop baca ayat 100dinar n surah yusuf. Takot! Pastu plak smalam masa p kl central, masuk dari parking lot. Ari ni,masuk dari main entrance. So,memang pening gak la. Dah la tngah kalut,gabra. Tu pun silap plak p turun tangga p KTM. Hadoii..pa lagi,cpat2 la naik balik tangga,turun balik tangga yg btoi. Huhu..dah macam katun dah tadi. Huhu.. Beli tiket, pkl 8.50 baru naik tren. Pergghh! Lelah didada xkebah tau! Dah semput rasa nak pengsan dah tadi. Huhu.. Last2,pkl 9.10 baru smpai wisma takaful. Adehh..sep bek dah call encik zailani in4m awal2 keta rosak.fuhh..tapi risau gak. 1st impression kan.

Masa briefing tadi,saya tertarik dengan cara kerja dorang. Etika pakaian ditekankan. Aurat diutamakan. Pakaian ketat2,jarang2,pendek2,x digalakkan atau dibenarkan. Kalau ada yg pakai,mmg kna tegur dgn bos.
Solat dijaga. Saling tegur menegur dan m'peringati ketika waktu solat.
Masa solat asar,masuk je waktu, suma operasi dihentikan tmasuk msyuarat2 penting kat situ. Suma staff akan solat bjemaah dari big boss smpai la despatch.
Xkira lah bjemaah kt surau or dalam office.

Bila suma kerja blandaskan syariah, hati pun tenang. Kerja pun senang hati. Rezeki pun berkat. Company pun berkat. Kan bagus macam tu. Saya tanya,boleh pakai jubah hitam x? Encik zai cakap boleh. Wahh!! Lagi saya suka sbab nanti boleh la saya berjubah. Hihi..

Habis briefing ngn encik zailani,saya ditempatkan di department family agency sales. Staff kt situ, suma baik2. Encik sham sy pnya supervisor kt situ. Then, ada kak rini,kak long dari dptment bjiran, encik adnan,encik azhar,encik azuan. Stakat ni,yg tu lah dalam dptment sy yg sy kenal. Ada lagi.. Kak syah secretary encik wan rosli, encik kamarul bhagian IT, lagi...hah! Encik zul manager marketing,saya xjumpa lagi. Dia yg banyak tolong saya utk dapat tmpat kat situ.huhu..

My colleage sumanya baik2,ramah2. Especially encik adnan n encik azhar. Dorang cukup excited nak tolong saya buat research report. Huhu..bertuah rasanya.

Tambah lagi, encik zailani cakap, klu prestasi saya bagus, dorang nak serap terus masuk keja. Sbab dorang memang cari orang muda2. Sbab smangat tinggi. Staff2 kt situ pun ramai muda2. Hensem2 lagi. Aduhh.. Huhu..insya Allah..saya akan usahakan yg t'baik. Mudah2an ada rezeki dapat dserap trus.

Kesimpulannya,walaupun awal pagi tadi ditimpa musibah, namun sapa tau Allah nak bagi ketenangan dipenghujungnya. Esok, saya ada task baru utk dpelajari. Haduhh..penat hari ni xhabis lagi. Nak mandi,nak iron baju, surf d internet nak cari bahan research, then tdo.. Esok bmula keja btambun dan kena ingat banyak benda dan banyak orang. Huhu..

Back to Home Back to Top Cahaya Pelindung. Converted Blogger Templates by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.