Mencari Diri

buat aku keliru..
Biarpun aku tidaklah sebaik2 manusia, tapi aku tahu apa yg aku pelajari. Dan aku tahu, untuk tak m'amalkan apa yg dipelajari lebih berat hukumnya.

Dalam kepesatan industri perbankan, tumbuhnya juga industri perbankan islam dengan pesat. Saban tahun, ada sahaja bank2 yg mula beroperasi dgn nama 'islamic'. Dan dsbabkan itu juga, makin bkembang juga alternatif utk bekerja dalam lingkungan islami.

Alternatif ada. Tapi mengapa masih konvensional?

Itu lah yg sy cuba selesaikan. Bilamana ketaksedapan hati disuarakan pada bos, jawapan yg sy dapat sangat mengecewakan.. Sy xkisah kalau dipecat..tapi logikkah kalau sy dipecat disebabkan sy cuba mencari jalan yg lebih 'bersih'? Bukankah alternatif itu ada? Bukankah alternatif itu tidak membuatkan sy menarik diri ke tempat lain? Jadi mengapa perlu digertak dgn pemecatan, dan mengapa perlu menggunakan alasan kenal 'Tuhan'? Adakah cukup dengan mengenal Allah dengan memilih jalan yg dah diketahui 'tak bersih' sedangkan ada yg 'bersih'?

Saya ingin bekerja dgn hati yang tenang..
Kadangkala sy rasakan lebih mudah sy memberi khidmat nasihat pada pelanggan m'gunakan produk islamik berbanding konven. Dan kadangkala sy tertanya2, mungkinkah sy xdapat disebabkn Allah x redha? Atau kalau dapat, adakah ada keberkatannya?

Dalam pelbagai ujian, sy mencari keredhaan..
Dan dalam mencari keredhaan, pasti ada yg cuba menghalang.

Mudah2an Allah beri petunjuk mana yg terbaik utk diri ni. A22

ujian yang menduga kesabaran

betul2 dugaan..
At first terasa tekanan dgn kerja. Lepas dh throw out kt boss n dia paham, ok la sket. Tambah plak boss bg 1 lead utk life worth rm800k. Fuhh! Kes besaq tu.. Esok bru nk present. Hopefully dpt close. Amin~

tapi, kecik biru kesayangan wt hal.. Huhu..smalam, lpas blk opis, dia mati plak kt kerinchi link. Tengah2 jam tu. Gelabah la..pa lagi.. Huhu.. Tadi bru hantaq workshop. Dwet terbang pulak la pasni..wawawawa!

Hurmm..pasti ada hkmah dsebalik semua ni. Papa n angah plak dh mula suh beli keta baru. Huuu~
betul lah. Kita cuma merancang tp Allah yg tntukan. Sy rancang nk beli rumah dulu. Tp ni nk kena beli keta plak dulu. Huhu..
Redha..

start to save!!!!

yeap!
it is the right time to start save n invest.
maybe it's quite late because m already 22 n next month 23.
23???
owh! i can't believe that number. am i that young? but i think m younger than that =p

okies. back to the topic.
i keep asking myself, when will i start to make investment.
ASB? I do have ASB.
But,
is it enough for me?
perhaps, it's enough for now.
But later?
Certainly my answer is NO.

my job function itself is as a financial advisor. Financial executive, n i have to motivate customer on the importance of handling their financial needs n goals.
But do i?
hohohoho..
but never mind. at least now i know that it's not too late for me to start.
n at least now i know how much i need to save in order to support my living in the future (that's after attended UT course lah =p)

so, if it's not too late for me, it's not too late for u too, right?
start now than later.
get profits now than later.
=p

Skali terkena seminggu haaa

Tak perasan pulak.
Semalam masa p klinik, cakap kt doktor du dah 3 ari demam.
Padahal dah seminggu. Seminggu la tambah ngn simptom2 dia skali.

Bila r start nak demam?
Hurmm... kalau x salah masa balik dari Loqstaq ritu lagi.
Ehhh..tak2. Start klas selling with impact UT ngn Mr.Denzel.
Haaaaa..betul lah. Sebelum cuti Ma'al Hijrah dah rasa x sihat dah.
Member2 pun tegur muka pucat, muka sakit.
Tapi still buat tak tahu. endah tak endah. huhu..

Seminggu melarat. Makin lama makin btambah sakit kepala.
Makin lama badan makin panas.
Tapi sat2 hilang dah panas tu. Sat2 panas balik.

Sy pulak jenis yang malas makan ubat.
Bukan malas.
Tak suka.
Sebab tau dah. Kenarangkalian untuk muntah sangat tinggi kalau makan ubat. huhu..
So bila dah rasa lain macam, berselimut satu badan pun x berpeluh, gagahkan diri jugak kuaq cari ayaq nyoq. Gila mahal..sebijik RM2.50. Kalau kait kt umah tok lagi best. Freeeeee ja. huhuhu..

Minum ayaq nyoq tu, kebah la sikit demamnya.
Tapi, klas kat academy sumanya aircond.
Apa lagi..
makin melarat la..
ditambah pulak dengan selesema, batuk, n tadak sora. huhuhu..

bertahan la selama 2 ari..
tapi last memang tak tahan sangat2 dah. Dah la sejuk. Pakai blazer ngan mafla pun sejuk lagi. Asik kuaq p toilet, tdoq kt bench kt dalam tu. huhuhu..

Last2 x tahan gak, p jugak la klinik amek ubat.
Setelah 100+ x jalan, air asam jawa pun xjalan, ayaq nyoq pun x jalan, tu ja la jalan terakhir. huhu..
P klinik pun, doktor tu cek nak tak nak ja. ingat nak balik cepat ja dia. hampeh!

Sekali ubat berdozen2 dapat. wawawawawa!!!
boleh telan tp xtau lama mana tahan dalam perut ni. huhu..
lepas dinner, nik bilik, makan ubat, solat isya, trus tdo.

pukul 10 lebih camtu bangun balik. Fuhhhhhhh!!!
MAcam makan dadah dah rasanya.
Kaki tak rasa kt lantai.
JAlan terhuyung hayang.
bukak pintu toilet, trus terduduk atas lantai.
Nak pitam.
Last2 muntahkan jugak isi dalam perut ni.

Agaknya kesan ubat selesema dengan batuk, camtu kot.
gila terhotong hayang.
Ari ni tobat xmo makan suma ubat dah.
Ubat demam dah diketepikan sebab semalam dh berselimut sampai 'mandi' atas katil. =p
so dah kebah.
cuma makan antibiotik dengan selang seli makan ubat batuk n selesema.

Banyak dugaan bulan ni.
Dengan papa masuk hospital, dengan diri sendiri tak sihat, dengan kena cari rezeki lagi, dengan eksiden lagi.
Yang eksiden tu pun tak habaq kt family lg apetah lagi mama n papa.
xmo la bg dorg susah ati.

Macam2 dugaan bertimpa2..
ya Allah.. permudahkanlah segala urusanku..
amiinn..

Alhamdulillah semua selamat

ya Allah..
Syukur alhamdulillah semua selamat.

Actually smalam kuaq p Bangsar South jumpa customer. Considered as customer lah. Huhu..
P dengan Azi n Ika.
Lepas dh setel suma, drive la cari jalan ke umah ika plak sbb ika nk amek beg, ktorg bru dapat bilik kt academy.

Brp simpang dah terlepas. Pusing punya pusing, masuk kot cheras. Dari cheras nk ke umah ika, kt smart tunnel, tetiba ada keta langgaq blakang. Agaknya keta 2 pn tngah laju kot sbb bunyi brek dr jauh lg. Ktorg bwk slow la sbb cari jalan. Nk bkak gps, bateri hp dh low sgt.

So, skreetttttt! Damm!!
Nak blah ja, tayar dah hangit. Klu jalan jgk, mau meletup.
So tpaksa stop. Nasib baik bleh kawal stereng. Klu hilang kawalan, habis ktorang.

Then, kuaq la mamat dari viva tu.. Sep baik ktorg bertiga. Dia plak sorang. Fuhhh!

Xbtekak, tp dgn psoalan sapa yg salah. Even klu ikut law, dia yg salah, tp sy still rsa bsalah sbb myb sy tlalu slow time tngah cari jalan 2.
Tp mujur la dia pn ok. Tolong betulkan balik kereta tu. Klu tak, xtau apa nk wt. Huhu..

Tapi cat dah ttanggal sket. Dah la papa baru cat. Mampos! Sblm tu plak angah call. Sep baik angah call sebelum kejadian. Klu lepas kjadian, apa nk cakap? Wawawawawa!

Apa2 pn, alhamdulillah suma slamat...balik wt sujud syukur trus everytg's alright.
N dis will be a good lesson 4 us.

who wants to be a millionaire?

hehehe..
semua orang nak,kan?
dalam keserabutan belajaq balik UT n investment yang dah lama ditinggalkan, teringat plak apa yang Mr.Danzel ajaq smalam.

Actually, benda tu bukan semalam baru balajaq.
Masa kt matrik dulu pun dah tau.
apa dia?

okies.

mana satu yang akan dipilih?

Income - savings = Expenditure

atau

Income - expenditure = Savings


majority of us akan pilih yang no2 betul x?
majority laa..

tapi sebenaqnya, walaupun ada dua orang yang gunakan cara berbeza ni, tapi consistent dengan savings yg dibuat, sebenaqnya orang yg pilih cara pertama lebih untung.
Really!

oleh itu, kalau ada yg buat cara ke2, mulai hari ni, moh le kite tuko ke care pertame..=p

kena berdisiplin. so buatlah Standing Instruction kat ASB ka, mana2 investment yg korang wt ka, or Tabung Haji ka segera yg mungkin..
maybe akan menyusahkan bila sesak2.
Tapi kena gk ingat.
Susah2 dulu, senang2 kemudian =p

okies.
daaaa!!!

Selamat Tahun Baru Hijrah

Wahhhh!!
Tuptap tuptap, dah masuk tahun baru dah kita.

Arini tak sedap badan ja.
Dalam klas tadi pun xdapat concentrate apetah lagi td klas UT.
Kena refresh balik segala ilmu yg diperoleh masa amek course investment dulu. huhu..
Tapi tetap bertahan sebab kalau terlepas sangatlah rugi.

Alhamdulillah, sempat baca doa akhir tahun n awal tahun.
Habis je klas pukul 6.30 tadi, trus naik bilik, solat. bukak tv1 sambil aminkan doa skali.

Azam baru?
Adaa...
mesti la ada..
salah satu daripadanya adalah nak beli rumah tahun depan. tak tau la awal ke akhir taun. mudah2an tercapai hendaknya.

Tapi, tu cuma azam dari segi material.

Dari segi rohani dan diri sendiri.
Owh.
Mesti lah sy mengharapkan agar niat2 saya sebelum ni terlaksana.
Niat apa?
Macam2 lahh..
yang paling utama adalah nk improve diri sendiri supaya jadi muslimah yang sebaik2nya..
kalaupun ada yang cakap mustahil, tapi takdak apa yg mustahil kalau kita usaha dan Allah laksanakan niat kita.

Lagi, hurmm..
takpelah.
Allah tahu apa yg tersirat dalam hati ni.
Semoga tahun ni membawa seribu pengertian buat saya, serta memberi kekuatan untuk teruskan usaha penuhi niat dan impian saya. aminnn~~

Salam Ma'al Hijrah untuk semua.
Keluarga, kawan2, n incik awak. luv all of u.

Ape kes suma naik harga??

Penin la dengan dunia politik skang ni.
Berlomba2 mengata orang tu orang ni.
Berlomba2 kempen itu ini.
Dalam diam, tup2 trus barang naik harga.
Paling tak bley blah, Ron95 pun nai harga!
Siot ah.
Ni namanya penindasan..
kononnya rakyat didahulukan..
ceit.
didahulukan la sangat..
ye..rakyat didahulukan dengan kemiskinan..
duit lebih dihulurkan dalam poket orang berkenaan..

Camna la negara nak aman.
Asik naikkan harga barang.
Bila tunjuk perasaan sket, mula nk tunjuk belang.
Padahal dorg sniri takot kalau dilayan, habis le duit lebih dorang nnti..
tak ke gitu?

mananya orang tak marah...
ingat orang len bodoh?
pujuk itu ini..
hulur itu ini..
padahal ada agenda tersembunyi.
tak pa..
selagi mampu kan..
tapi ingat..
doa2 orang yang tertindas, mustajab..

Need a holiday..perhaps..

it's juz..
I think i need some time 2 think.
Straight forward, n start 2 take actions to achieve my goals n dreams.

Need 2 go somewhere...alone..

~Officially Graduated~


Weeee~~~

yg ni xdak number. Pertama dan utama, syukur alhamdulillah ke hadrat Illahi, akhirnya berjaya habiskan pengajian kt UiTM n dapat degree.

1st of all, tahniah buat mama n papa sebab akirnya hajat nak tengok lagi sorang anakanda berjaya menggenggam segulung ijazah dah tercapai. Dis is a gift for you two my dear mama n papa. Master, lain taon plak, insya Allah..
Nanti qilah lomba2 ngn Along sapa amek master dulu.k =p

2ndly, tahniah untuk diri sendiri sebab usaha slama ni untuk berjaya dapat ijazah dah tercapai dan alhamdulillah tamat tepat pada masanya. Alhamdulillah sekali lagi.

3rd, tahniah untuk rakan2 seangkatan, yg sama2 usaha, kongsi suka duka masa blajaq dulu. Tahniah3x.

4th, dis is a kind of 'gift' also to some one who ever consider me as a weak person.
Very much thank you 4 d perception cz it makes me stronger day by day. At least persepsi tu buat sy kuat untuk terus bangun dari jatuh sy. terima kasih tak terhingga.

last but not least, untuk my family n kawan2 yg slalu support sy dari belakang, bagi kekuatan utk teruskan perjuangan wlupun masa study dulu tlalu banyak ujian dan dugaan smpai hampir2 giveup. mujur masih waras. hahahahah!!!

okies! da macam terima oscar plak. hohoho...

Updating my old blog, multiply, again

ingatkan dah takkan guna lagi blog kt multiply.
Tapi adakalanya, berguna jugak.
hurmmmm..
updating d blog again..

JODOH - Mencari yang terlalu sempurna

Jika kamu memancing ikan...
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu...
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja...
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya,
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU,
hendaklah kamu MENJAGA hatinya...
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja...
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu,
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh... cukuplah sekadar keperluanmu...
Apabila sekali ia retak... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula...
Akhirnya ia dibuang...

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi...
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya...
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa...
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya...
Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi,
yang kamu pasti baik untuk dirimu...
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain...
Terlalu ingin mengejar kelazatan...
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya...
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan,
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan MENYESAL...


~Artikel dari Iluvislam.com~

perlukan sedikit ruang sahaja. boleh?

Hurmmm..
sy pulang dengan hajat nak dapatkan ketenangan.
Tapi kadang2 keinginan tu terpaksa dikorbankan.
Balik ja mesti ada yang buat sesi melepaskan perasaan dan melepaskan geram kt budak ni.
huhuhu..
tolong...sy nak sedikiittttt saja ruang untuk sy tenangkan fikiran.
boleh?

Bukan bermaksud balik jumpa family, x tenang.
Sy sangat2 hargai masa yg sy ada ni.
Cuma sy harapkan masa ini berkualiti..

Sy faham setiap orang perlu ada seseorang yg mendengar apa yg terbuku di hati supaya tak datangkan tekanan yg melampau.
Tapi...
hukhukhuk...
Kat sapa sy nk berbicara lagi..
HAnya Allah yang Maha Mengetahui...

Dulu ada jugak sorg kawan slalu cita pasai family dia.
Sy sekadar mendengar n bagi semangat kt dia. Itu saja yg termampu. Ada dengan kawan bila kawan sedang memerlukan.
Bila tiba masa sy pulak, sy dh tak ada kawan tu lagi. Putus kawan? Mungkin bagi dia lah. Sy tak pnah wujudkan istilah tu dalam setiap hubungan sy dengan kawan2.
Tapi antara ramai2 kawan, dia ja yg pnah tau pasal apa yg kadang2 merunsingkan sy.
Sampaikan besfren sy sendiri xpnah tau.

tapi takpa. Sy kena kuat semangat.
Allah menguji dalam pelbagai bentuk ujian.
Tapi risauuu..kalau2 benda ni berlarutan, lama2 sy sendiri akan asingkan diri.
Tanak la macam tu dan harapnya tak berlaku..
Smoga Allah kurniakan kekuatan dalam diri ni supaya semuanya berjalan dengan baik dan kembali harmoni...

Time to take a rest

pheewwwwww!!!
penat sangat minggu ni.
Staff ramai yg cuti n MC.
So kena backup kt depan.
Dalam kekalutan backup kt depan, bila ada customer yg datang nk jumpa sy, kena attend jugak. p maiii..p mai la jawabnya. Kasut dah btukar, pakai ballerina ja. Klu tak, mmg sakit giler r kaki. huhu..

Dalam kesibukan, bila masanya dah nak balik keja, time drive, otak akan ligat berfikir.
Macam2. Kekadang sesuatu yg difikirkan tu boleh buat mata sy bergenang. Macam2 yang berlegar2 dalam otak.

Contohnya pasal memaafkan orang.
Kadang2 bila dah rasa boleh memaafkan, ok la.
Tapi kadang2 bila ada sesuatu yg boleh ingatkan balik tentang sesuatu yg buruk pernah berlaku, sangat marah, sangat touching. Huhuhu..

Tp bukan tu je laa..
kekadang pikir pasal diri sendiri..
kt opis, masa lunch, slalu sembang dengan sorang staff ni.
I know kadang2 org yg kt bawah suka mengata orang2 yg duk kt atas.
i mean ground floor n 1st floor lah.
Tp bila didekati semua orang ni, kita sendiri boleh nilai.
Biasa lah bekerja.
Tambah pulak kalau baru lagi. So kena kuatkan semangat lah.

Balik loqstaq ni, kengkawan plak nk jumpa.
esok dah raptai konvo.
isnin ada 2 org nk jmpa. penin2. huhu..
Rabu ni balik Bangi.
Khamis masuk course.
PAstu weekend nnt ada appointment kt KL n Sg. Buloh.
Then yg kt KL, ada sorg lg nk jumpa tp xtetapkan tarikh lg.
Nak jumpa sebab katanya 'ada projek'.
Sy faham apa dia nk. Memang benda tu kadang2 menguntungkan sy jugak.
Tp sy kena jaga integriti sy jugak.
adehhh... penin2.
So ni balik, nak rehat puas2 jap.
satg ka, lusa ka, nk p cuci rambut kt saloon. owhhh bestnyaaaa..hihihi..
k lah.

sometimes mmg mudah nk biarkan yg lepas itu berlalu.
Tp kalau yg lepas itu terlalu menyakitkan, bila tiba2 bertandang, sangat menyesakkan..

Bersabar dan teruskan perjuangan

Ptang td lpas bank tutup, sibuk siapkan kerja.
Calling2 mmber2 seeking for help.
Besa lah. saling membantu. cewah!
Calling2 sesama sendiri mmg dah kerja ktorg dah.
Tanya itu ini. hohohoho..

So ptang td sambil tanya pasai renew motor insurance, sempat lagi r sesi meluahkan perasaan. hahahahahah!!

besa la budak baru lg kan. macam2 dugaan la..
kekadang mmg rasa down sangat2. Tapi bertahan. Blagak coolllllll depan dorg. Padahal...
fuhhhh!!! Cuma slalu ingatkan kt diri sendiri.
Jangan tunjukkan yg diri kita lemah. Kalau tak orang akan sentiasa pandang kita lemah n nanti dorg pijak kepala.
So, bersabar je lah senjata yang ada disamping usaha2 yg hanya Allah yg Maha Mengetahui..
Yang penting, perjuangan harus diteruskan!!
heee~~~
go go jia you!!

Cantik itu bagaimana?

Apa definisi cantik yang sebenar?
Hurrmm... lain orang lain definisi kan.

Bagi kaum adam, senang je nak kuar pkataan cantik ni..
Tapi klu kaum hawa, susah gile kalau dia nk akui sorg pmpuan tu cantik. btoi ka?
Usually, tu la yang berlaku..
But for me, semua ciptaan Allah tu cantik.

Cantik yang bagaimana? Sama ada rupa paras sahaja, atau sifat dan akhlaknya, atau kedua2nya?

Haaaa..
yang ni la yang kena tengok.
Orang skang, suka mein tengok cantik luaran ja.
Mostly laaa..
Asal cantik sikit, sukaaaaa..
Pastu naik jemu...
Sebab?
Ye la. Rupa memang cantik.
Tapi kalau dah jumpa yang lain2 yg x cantik, yang cantik pun bbley tenggelam. huhu..



Cuba tengok gambaq ni.
For me, sorg muslimah yang mengenakan hijab dan niqab (sama ke lain eh? huhu..), dorg sebenarnya yang paling cantik.
Sebab?
haaaaa...
sebabnya kecantikan dorg tersembunyi disebalik pakaian yang menutup aurat dan raut wajah yg suci mulus.

From previous post sy pnah ckp ada niat nk pakai kan?
huhu..
bila la agaknya my turn nk sampai..huhu..

Kadang2 serba salah gak.
Kalau p keja, touchup, muka nampak sangat pucat dan x bermaya.
Kalau touchup sikit pun, lain plak jadinya.
sikit yg macam mana?
sekadar krim muka, without face powder, pkai eyeliner, sikit blusher, n lip gloss.
very the simple.

tapi dah brapa org dah tegur.
Dorg 'takut' tengok mata saya.
yang ditegur kt mata. bukan kt muka.
means memang dh ok touchup sikit cmtu.
tp sekadar eyeliner pun boleh 'takut'?
dorang takut, sy laaaagi takut.
huhuhuhu..
ye lah. Kalau dh dorg bleh rasa cmtu, xke tu namanya panahan syaitan?
kalau dah dorg rasa camtu, xke boleh wt sy jugak terasa berdosa?
huhuhu..
riso2...
tak boleh elak dari pandang mata orang bila bercakap.
Tu cara sy hormat org time bercakap.


tapi..tu lah. huhu..sabaq2..

aritu ada customer datang branch.
Nak bukak akaun untuk anak2 dia.
3 beranak skali datang.
suma pakai jubah, tudung labuh n niqab.
Fuhhhh...
sedap ja mata memandang.
sejuk ati. cewah!
dalam ati berdoa semoga 1 ari nnt sy jugak dpt jd mcm dorg.
Kuat melawan pemikiran org yang tak paham.
means, ada sesetengah orang takut kalau jumpa org yg mcm tu.
Ntah apa yg ditakutnya xtau.
then, ye lah. Negara kita ni x terbuka sangat dengan niqab ni.
Dulu, kalau pakai niqab ja, yg kuaq dr mulut, 'arqam la tu'. huhu..

Apa2 pun, takisah macam mana pun.
Asalkan apa yg kita buat mengikut hukum syarak.
Punya akhlak yang baik.
yg tu lah yang cantik sebenarnya...

Kadang Kala

Dah lama x usha2 Iluvislam.
so smalam ringan2kan tangan menaip web address tersebut.
Mata meliar mebaca artikel2 kat c2.
Hurm.
Makin menarik.
Dah lama x masuk c2.
Sebelum ni aktif gak.
Aktif berforum kat c2.
Tapi tu dulu lah.
Pastu menyepikan diri atas sebab2 tertentu.
Dah kurang aktiviti.
Banyak blogging utk jadikan teman setia.
Hhhuhuhu..
Bila dah lama xmasuk, sekali masuk dah nampak perubahannya.
Wahhhhh!!!

Baca artikel pun seronok.
Dalam membaca artikel tu, otak pun berfikir sekali.
Macam2 yang difikirkan.
Mostly pasal hubungan antara lelaki dan perempuan...

Pasal apa lagi..
of course la pasal 'bertunang tan[a kita sedar' tu.
Alaaa..sebelum ni kan dah ada dalam ceramah ustaz...ape namenye ye yg dalam FB yg org duk share2 tu. huhu..
Pastu pasal bercinta cara islam.
Owh. Betul2 membuatkan sy berfikir.
Harapnya kali ni sy boleh buat yg terbaik.

Ada yang berpendapat kalau sesuatu hubungan tu kearah perkahwinan, xpe..
hurm. Pikir lagi. Sapa yg xmau satu2 hubungan tu berakhir dengan perkahwinan?
Adakah itu cuma alasan semata?

Pikir jugak pasal bertunang tanpa kita sedari tu.
Kadang2 xdapat nak bendung.
Bila dah tau, kompom punya skang ni dah ramai yg bertunang.
hohohoho..
hurmmm...masyarakat skang sambil lewa ja dengan hukum.
ye..sy jugak akui sy pun jahil lg dalam bab ni.
Tapi bila dh tau, asik terpikir2 lah.
Kata2 xboleh ditarik balik. Mcm mana nak tarik kalau hati memang akui. huhu..=p
So, skang juz ambil pendekatan semoga sy boleh jaga setiap apa yg sy buat agar tak melanggar batas2 syarak.

semoga Allah melindungi diri ni dari melakukan perkara2 yg x baik. Aminnn..~~
Pasni kena sentiasa berhati2.

Terlalu awal ke utk serius?
Hurmm..i don't think so.
Serius itu untuk menyelamatkan diri dr perkara2 yg x baik.
paham ke? jangan salah tafsir plak.
huhu..

ok. tu pasal hubungan lah.
pasla diri sendiri pun ada baca gak.
Hubungan kita dengan ALLAH.
Sebagai manusia biasa, kekadang terlalai.
Ada masanya lidah dan hati mengingati Allah.
Ada kalanya masa membataskan diri dr mengingati Allah.
Hal solat memang dah wajib takleh tinggal.
Hal2 sampingan macam berzikir ni.
Mama selalu pesan. Kalau drive tu, zikir2 la..bukannya rugi apa pun.
Yang drive tu tangan dengan mata.
Lidah tak wat apa, berzikir la.
Huhu..
takpa. Pesanan yg sangat berguna.
Tapi tu lah. Kekadang tu, bukak lagu, karok sekali dlm keta tu. Org tengok pelik ja.
Peduli hapa. hahah!
Lalainya diri ni dengan hiburan duniawi.

ya Allah..limpahkanlah nikmat dan hidayahMU dlm hati dan kehidupanku. Palingkanlah hatiku dr jalan kesesatan serta kemungkaran.
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang tersirat dihatiku. Semoga ini yang terakhir dan Engkau permudahkanlah urusan kami untuk mencapai keredhaan dariMU. aminn~~

Charity Work

Weeeeeee~~
Pagi tadi patutnya pukul 7.30 dah ada kt branch.
Tapi sebab ari ni sabtu, terasa macam xdak event ja ari ni. So bangun pun terlewat.
Pkul 7 baru kuaq umah. Isi minyak ke hapa, trus drift p Sg.buloh. Sep baik jalan clear.
7.40 lebih kurang sampai branch.
Pkul 8.15 ktorang btolak ke Baitul Kasih.

Best je malayan kerenah budak2 tu. huhu..
Tp xsempat pulak nk amek gambaq ngn kekanak tu. Bz bersuka ria bersama2. cewah!
Kalau time teka-teki, siap lah. "Kakak. Kakak duk sini tau. Nanti kakak bagi jawapan kt adik. adik angkat tangan siap2". Huhu..







Nothing much yg ktorg buat.
Lain branch lain aktivitinya.
Semua Maybank seluruh Malaysia kan.
Yang kat menara plak, lain department lain plak.
our activities tadi, juz colouring contest n crossword.
Then ada sponsor for clowns n magic show from 'somebody'.
Habis berconteng2 muka.
Macam2 karakter.
huhu..





pukul 1 camtu baru setel n trus blah.
Sebabnya taktau jalan kuaq.
so, orang yg nak tunjukkan jalan balik, sy pun balik la ikut skali. huhu..

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.
semoga semua penghuni2 kt Baitul Kasih td gembira dengan kehadiran km semua.

Luv all of u. mmuaaxxx!!


12 Barisan Manusia

Orang duk main post n tag kat FB.
sy plak copy n share kt cni. kira ok la tu kan. share gk ni. hihihihi..
selamat membaca!

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 Ku(yg menunjukkan kekuasaanKu),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah S.W.T.
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah S.A.W. bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.


Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan.
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.


Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. Mereka adalah orang yg melakukan zina.
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda Rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka".

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. Mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan.
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat.
Datang suara dari sisi Allah S.W.T. yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan.
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat.
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T"





Kenapa yang ke dua, lima, dan dua belas saya highlight kan?
Sebabnya, yg tu lah yg paling banyak sekali berlaku, n yg 12 tu, yg tu lah yg paling kita semua umat Islam nak kan?

yg ke 2 tu, sy ingatkn kt diri sendiri jugak. Kadang2 bila terlalu sibuk bekerja smpai terlupa waktu solat dh nak habis. Terlalu asyik melayan customer, mostly bila hari yang kekurangan staff n hari yg memang dijangka ramai orang. X menang tangan. Nasib baik jugak sebelum kuaq opis solat asar dulu. Kalau x, memang x sempat sebab sangkut dalam jam x boleh nk jangka brapa jam. Paling lama 2 jam bleh sangkut kt KL nun.

yg ke5 punya, sy highlight sebab manusia zaman skarang memang dah banyak yg jenisnya baik depan2, belakang2 kuar tanduk. Huhuhuhu...
Bahaya sebenaqnya orang yg macam ni. Maybe kecelaruan identiti kot. huhuhu..
Maybe jugak tak kuat nak melawan bisikan syaitan.
Fuhhh..manusia zaman skang, susah nk lawan bisikan syaitan.
Godaan di akhir zaman ni memang sangat kuat.
Sebab tu la pentingnya utk kita jaga iman masing2 dengan apa cara sekalipun.
Sebab syaitan akan cuba menyesatkan anak adam dengan apa cara sekalipun.
so bila tengok balik azabnya, sangat takut,kan?


Thanx untuk yang berkongsi.
At least boleh muhasabah diri balik. Ingatkan diri balik.
Cik Aqilah. Jaga diri baik2,ok. Pelihara diri, akhlak, serta imanmu sebaiknya.
Semoga ALLAH palingkan hati saya dari jalan2 yg menyesatkan dan mungkar.

Raya??

Salam Aidil Adha untuk semua =)

Untuk kawan2, xsempat nak sms kt semua orang
At least ada gak wish kat dalam FB. hohohoho

Dis year, beraya kat Bangi ja. Cuti pun 1 ari ja. Esok kena keja balik.
Ramai pulak yang cuti sampai jumaat. So, esok dengan Jumaat kompom x cukup tangan.

tapi takpa..
bz kt opis kekadang buat kan sy rasa masa cepat berlalu.
Kalau xdak org, melangu ja dlm opis x best gak. hihihihi..

Weekend ni ada charity kt sungai Buloh.
Suma branch involve n serentak seluruh Malaysia.
Means minggu ni cuti ari ahad je lah.

Then next weekend dah start bley relax sket sebab ada course lagi kt Maybank Academy. Yipppeeee!!!
Kat situ je la tempat ktorg bley relax2 pun. huhuhu..

okies. apa2 pun, selamat hari raya sekali lagi la ye.
untuk my family yg kt loqstaq, ari ni pakat berkumpul kt umah cik kt Perak. sdey xdapat join.
Satgi beraya dengan angah n kak aida.
to my babe, jangan sedey xdapat balik BP. Kita senaseb =p
lagiiii..owh kat Asyraf yg slalu datang umah tiap kali raya, taun ni sy xdak kt umah. No roti jala =p
then kat Makcik Nora n family. selamat hari rayaaaaa...!!!!

Yang Dicari, Yang Kucari, dan Yang Kumiliki

Yang dicari..
Adalah kebahagiaan yang sejati.

Yang kucari..
adalah hati yang suci..

Yang Kumiliki.....
adalah segala2nya yang indah dariMU ya RABBI..

Alhamdulillah..
Lidah kelu untuk berbicara.
Namun hati, penuh dengan sejuta rasa.

Gembira
Duka
Sengsara
dan
Bahagia..

Kalau tak ada semua tu, takkan ada warna warninya kehidupan ni kan?
Kadang2 terasa lemah..
Tapi bangun semula dari kelemahan tu.
Senyum pada diri sendiri.
Hadiahkan senyuman untuk ringankan beban yg membebani.

Apa yg dicari dahulu?
Hanyalah hiburan semata

Apa yg kucari?
Adalah yg dapat mebahagiakan diri didunia serta di hari kemudiannya.

dan apa yang kumiliki..
Semua yg kumiliki adalah kurniaan Illahi..
Yang ada kelebihan disebalik setiap kewujudan.
Yang ada hikmah disebalik ketentuan.
Apa yg diharapkan..
semoga pelangi yang indah berkekalan..
sinar suria sentiasa berpanjangan..
Amiinnn~~



[mama dah mula tanya pasal tetttttt!!!! adesss...xtau nak jawab cena. Sabaq ye ma..huhu..ada jodoh, ada..jgn risau..=p jz pray 4 d best!]

~Ketakutan~

Manusia, bila rasa tak cukup lagi bekalan, mesti takut mati.
huhuhuhuhu...

Mati itu indah..
kekadang ajaq gak diri sniri.
Bkerja bagaikan seribu tahun hidup didunia.
Beribadah bagaikan esok hari kita dah tiada.
Membayangkan indahnya syurga, damai ja ati.
Tapi bila bayangkan dosa, bahang api neraka terasa sendiri.
Owh sakitnya.
Owh takutnya.

Lately rasa tak sedap ati ja.
Ye la. Satg nk balik loqstaq nek bas.
Terbayang lagi gambaq2 mangsa2 kemalangan 10.10.10 yg lepas.
Pastu masa course smalam, trainer tunjuk video tu.
India tu berdiri atas tren, pastu ada kabel letrik.
Entah macam mana dia x sngaja angkat tangan dia, terkena kabel tu.
Tak sempat menguik, x smpat menjerit, nafas dah terhenti.
Orang tu rebah atas gerabak, dan badan dia terus terbakar dengan api marak.
Ngeeeriiiiiii....
huhuhuhu..

bila tengok, terfikir sendiri.
Ajal maut bila2 masa boleh berlaku,
Ari2 jumpa customer, asik cakap pasal kemalangan n uncertainties yg blh blaku bila2 pun.
Tapi bila pikir diri sendiri, huhuhuhu..
Masih belum cukup jasa yg dibalas kat mama n papa.
belum puas bagi gaji kat depa.
belum puas hepikan depa.

dan terpikir jugak.
Belum cukup lagi amal ibadah.
Tak pernah terlepas dari dosa.
Taubat?
Ye..memang menyesal dengan apa yg salah yg kita wat.
Tapi yg x disedari, macam mana?
Kekadang alpa dan leka.
Lupa memohon ampun.
sedangkan 'alarm' sentiasa berbunyi 5 kali sehari.
Solat dan doa.
tu saja?
Belum cukupppp...

huhuhu..
tadi chow awal dari opis.
pukul 5 sharp dah kuaq.
orang opis tanya knp balik awal.
sy cakap nak ligan bas balik kedah. hohohoho..
pastu soklan seterusnya, 'kenapa? nak sarung cincin ka?'
hahahahhahaha...

yg tu belum tentu bila.
hohohoho..
tunggu orang tu get ready dulu lah. ye tak incik awak? =p
okies. got to go. chow!

Bila Tiba Masanya..

Hurm.

Q : Aqilah. Awak dah ada bf blom?
A : Blom. Kenapa?

Q : Umur brapa?
A : 22. Muda lagi..hihihi..

Statement A : 22? Blom ada bf lg? Eiii..patutnya dah ada tau. Esok2 umur dah 25,26 baru
nak cari, ko ingat senang? Ko patut dah ada dah skang ni.

Statement B : Sy malas r nak couple2 ni..bukan malas. Memang xnak. Lelaki2 zaman skang
majoritinya x bleh pcaya. N majoriti, kalau couple, bukan nak serious.
Sekadar suka2, nak pegang2 tangan la apa la. Nak buat cmtu tunggu kawin
r..tasuka la org amek kesempatan ni.

Statement A : Kalau cm2, lebih baik ko suruh parents ko yg cari. Senang.

Statement B : Boleh je. Tapi sy dah ada calon sendiri lah..huhuhu..jangan risau..



ok. stop kat c2.
Tu adalah perbualan yg selalu berlaku kat opis.
huhuhu..
Mentang2 r yg len suma dah kawen, tinggal 4 org yg belum, termasuk sorg bakal berkahwin, huhuhu..jadi mangsa soklan cm2 laaa..

Well..
memang. pendirian sy, sy taknak ada istilah couple pun dalam hidup saya.
Pengalaman dulu banyak memberi pengajaran pada sy.
Untuk apa mulakan satu hubungan dengan sesuatu yg terlarang?
Andaikata bahagia di dunia, yakinkah bahagai tu akan kekal di akhirat nanti?
itu pendapat saya lah.

Ada yang bertanya, kalau dah ada calon, bila lagi nak langsung?
sy cakap, mungkin belum masanya. Lagipun masing2 baru nak bina kerjaya.
Taknak bebankan si dia bila dah berumah tangga.
Dan apa yang dicakap adalah 'Dik. Orang zaman skang nak kawin asik pikir duiiittt je. Padahal duit tu tak penting sangat pun. Memang la penting gak untuk sara hidup. Tapi yg lebih utama adalah iman dalam hati. agama tu yg penting. Kalau iman kukuh, insya Allah bahagia..buat apa hidup kaya raya tapi hati tak tenang? Biar beserdehana ja. Cukup untuk tampung keluarga. Duit2 tu suma, kenuri besar2an, hantaran tinggi2, tu semua dunia ja. Itu suma adat. Bukan ikut tuntutan agama dah tu.'
Pikir balik, betul gak. Islam itu mudah. tapi penganutnya yg menyukarkan.

Dan disebabkan pendirian tu, agak sukar pintu hati ni nak dibuka semula.
Sebolehnya sy akan buat setiap yg bertanya, yang mencuba, faham tentang pendirian sy.
Bukan taknak bercinta..bina perhubungan..
boleh..tapi biarlah atas landasan yg betul.
Sebagai manusia biasa, sy sangat risau kalau dah declare, ye lah.
Hati manusia. Bila dah rasa 'memiliki' walaupun hakikatnya belum lagi, nafsu takkan dapat ditundukkan dengan mudah. Tangan nak ja berpegangan. Lidah nak ja ucapkan kasih.
Betul tak? Kalau yang dapat kawal, alhamdulillah..
sebab tu sy slalu cakap, sy xnak couple, tp nak kawin trus. hahahahahah!!
menyelamatkan diri..klu bukan didunia, di akhirat nanti..sekurang2nya sy dah usaha..kan?

Tapi, hati manusia, tak siapa boleh kawal melainkan Allah yg Maha Kuasa.
Sifat semulajadi manusia yg penuh kasih sayang telah Allah tiupkan dalam diri setiap manusia sejak azali lagi.

Sebab tu, sy jugak tak dapat tolak kalau pintu hati sy diketuk seseorang.
Cewaaaahhhh!!!!!! Ayat x bley blah! hihihihi..

Babe. I hope u'll read this,ok.
Jz to make u clear.
yang penting kita tahu, sy ada awak, awak ada sy.
n doakan yg terbaik, semoga apa yg kita inginkan tercapai..
insya Allah..

Bila tiba masanya, kita akan tahu, apa langkah seterunya yg perlu di ambil.
yg penting, selalu berdoa, mintak petunjuk pada Allah, dan ikutlah kata hati..

Bila tiba masanya...=)

Banjir Banjir Banjir

Taun ni kawasan2 yg famous selalu banjir sekali lagi dilanda banjir.
huhu..apa punya ayat daaa..

Tp betoi la.
Kt loqstaq pun dah teruk dah. Sampai 1 bandar alor star tenggelam.

Ari2 sy tepon mama, tanya umah ok ke tak.
sebab sebelum ni kalau banjir teruk pun, kawasan umah sy still ok lagi.
Cuma air naik kt depan umah ja.
Tak penah g sampai masuk dalam umah.
Pagi tadi kak cik call, cakap rumah2 kat area blakang dah naik air.
So, kalau still xsurut, maybe akan sampai ke depan pulak, dat is kawasan umah sy la.

kalau air masuk umah, kira 1st tima la ni..
huhu..

yang si Afif plak, ari ni dia dah amek keta baru Civic dia kt KL. Petang ni gak nak balik. Sanggup plak si meyon tu redah banjir kat umah. Kang xpasai2 ja. Baru ja amek keta, dah rosak plak kang.

Sy plak, next week baru nak balik untuk exam.
Lepas opis hour terus balik. Sampai umah, bajet2 ari jumaat sampai pukul 8 la.
Pukul 10 dah nek bas. Fuhhh penat!
Then, sabtu exam, ahad malam nek flight balik cni.
Mintak2 la surut cepat banjir tu.
Airport tu dah la rendah kawasan dia.
Kang xpasai2 flight cancel, x pasai2 nk kna amek cuti. huhuhu..

Apa2pun, semoga Allah permudahkan segalanya..dan memberi ketabahan pada insan2 yg sedang diuji. aminnn~~

Akhirnya!!!!!!

Wahhhhh!!
akhirnya dapat menembusi semula. huhuhu..

Banyak nak cita. Cewahhh!!
Minggu ni kt branch agak stresssssss...
agak je la..
tapi bley control g..
ok. cita pasal keja, blakang cita.
sebabnya, hal keja tokleh campoq ngn hal peribadi. cewah!!
profesional katekan...hahahah!! perasan!

Hurm. Tapi berkaitan dengan pengalaman kerja sy gak laaa..
Amek kt Univ bidang lain. Tapi bila keja, bidang lain.
Tapi lai sikit je laaa.. xbanyak pon..hhuhuhu..
Tapi memang betul apa org cakap.
apa yang kita blajaq kt univ, x semestinya bidang tu jugak yg akan kita masuk bila keja nanti.
N apa yg kita belajaq kt univ, x semuanya sama dengan konsep yg digunapakai dalam kerja kita.

itu baru sikit la.

Yang lain, pasal human relations lah.
Walaupun kawan2 senang ngan kita, x semestinya org len pun akan senang ngn kita.
Walaupun secara amnya kita pangkat 'officer', tapi ada yg pangkat lebih rendah lebih memandang rendah kt kita. Gena tu? haaaa..
Yang ni memang realiti.
Standard r baru 1st job..
pendedahan xbanyak lagi..
banyak yg kena blajaq.
Macam ktorg, apa yg blajaq masa course, x semua bley apply masa kt branch.
pasal yg memandang rendah tu, hurmm..
kekadang, besa la..
budak baru kan.
kita nk biasakan diri ngn keadaan sekeliling, ringan je tulang tolong org.
tapi kekadang, kita sendiri yg dia tikam.
Gila kejammmm...

Orang len cakap, standard r..
huh. standard ke hapa cenggitu.
huhu..
Berbeza masa sy blajaq, praktikal, n kerja.
masa praktikal memang tmpat kita utk biasakn dengan suasana pekerjaan.
Tapi, bila masuk btl2 alam pekerjaan, haaaaa..baru tau.
Betul tak?

tapi, xsemua la suka wt jahat cmtu kan..
ada gak yg baik yg slalu bg bimbingan. Tapi org yg membimbing tu asik kena kata blakang oleh org laen. kesian dia. at least dia ada gk wt benda baik dr asik mengata org macam korang. huhuhu..xbek wooo..
ada yg bagi bimbingan, pastu tinggal separuh jalan.
cakap 'kejap lagi kita buat eh'. padahal xdenye kejap lagi tu..jangan harap..

ada pulak yg asik suuuuuukaaaa nak letak kesalahan kt org.
Padahal benda tu sy x tahu menahu pun..org len yg buat kot..
alih2, tadah je la telinga...
nak kuarkan nama org len, x baik plak.
behtu dah org len kuarkan nama sy dulu???
hurmmm tapa2..
awal lagi...
banyak g yg sy kna blajaq...
tunggu sy dah mahir nanti yeeee...

1 more thing, sy kurang menggemari orang yg suka 'bagi motivasi', tapi lepas kita buat strategi sendiri, dh ambil tindakan, ada plak komplennya. Yg bertentang dengan apa yg dia bg motivasi tu dulu kot.
Pehaaaalll..dulu cakap lain. skang cakap lain. Cakap putaq belit ni yang aku pantang ni..huhuhu..
Serius r...sangat2 pantang dengan org yg suka cakap putaq belit, pastu nak org respect. Makaseh banyak2 r.. memang sy x bley nak respect org cenggitu.

then, apa yg sy tau, biaq apa pun yg org buat, yg org cakap, stay as u are, jz ignore them, buat apa yg patut, n buat2 x tauuuuu ja. Show them ur progress, prfomance.

Qilah hebat kan? kalau dulu ada manusia cakap qilah ni lemah, skang qilah dh buktikan statement tu salah. Even now i'm happy with my life.

Kalau skang ada lagi yg pandang rendah, x mustahil Qilah bley buktikan yg dorg salah dan akan jilat ludah sendiri.

Ni bukan dendam. Tapi dengan buat ceni la slalu bagi smangat untuk lebih maju dr org2 camtu.

hari2 saya masih panjang untuk ditempuhi. banyak lagi pngalaman nanti. Xsmpai stengah tahun, dah banyak pengalaman. huhuhuhu..
hidup...takkan indah tanpa suka dan duka...

Selamat Maju Jaya!!!

Selamat Maju Jaya untuk semua student2 yg tengah exam or bakal amek exam. Member2 kt UiTM, UKM, UPM, UMK, UMS, UIA, UMP, UNiMAP, lagiiiii....dan sebagainya lah.
Especially student UiTM kampus Arau, Perlis.
Hohohohoho..
akan berkunjung ke sana lagi untuk istiadat konvokesyen nanti. heee~~

Bestnye dah x exam. Tapi rindu plak kehidupan student ni. hoho..
Bila dah kerja, dah melangkah ke hidup baru, phewww...
baru lah terasa kesusahannya..
tapi, kalau hati ikhlas, insya Allah, Allah akan ringankan kesusahan tu dengan menitipkan kemanisan dalamnya..kan??
heee~~

Smoga Allah permudahkan segala urusan saya.
Walaupun agak kepenatan sebab hari2 kna redah jam, tambah2 ari jumaat.huhu..
Semalam mmg sangat best. kuaq opis puul 5.45.
kuaq ja dr tol duta, trus jam smpai ke serdang. yang peliknya, jam tak ketahuan punca.
jam kt KL ni mmg pelik kan. huhuhu..
pasni dah bajet. Ari jumaat memang nak naek komuter ja. senang.
tu pun nasib baik mama x book tiket flight utk balik nanti. sebab mmg xsempat sampai. pukul 8 bru smpai umah. So nanti balik nek bas je lahhh..huhu..

Worait! nak kata dah xdak exam, ada lagi exam.
pukul 2.30 satg exam TBE plak. huhuhu..
buku x habes baca lgi.
Worait! All d besh to all of u.
to Azasyazana, Peam, Wani, Asyraf, Bro Paly, Fifi, Saufi, Akmal, special wishes to all of u. smoga berjaya!!!! sayang kamu semua. MMuuuaxxx!!

ape ye??

Eit. Betul ka eja tu? huhuhu...
Juz got a call from my mom juz now..
Mama cakap ada surat panggil exam utk PTD.
So nak kena balik loqstaq plak dahhh..huhu..

Exam je baru...bukan interview lagi..
tu pun blm tentu lepas. huhuhu...
mmbr2 cakap exam PTD susah.
susah la sbb x penah amek tau. huhuhu..
mampos!
Tapi tengok lah. Ada rezeki, ada..
Tp sayang gk nak tinggal TIGER ni. huhu..

sbb mmber2 dah ramai kt dlm TIGER.
staff2 lagi.
rasa best plk. huhu..

bebanan kerja jgn ckp r..
mcm yg disangkakan.
Balik training ni kompom dorg expect sy tau suma.
Punggahhh.. i'm not a robot la nk ingat suma benda tu even dah tulis dlm nota.
Bila nk praktik tu of coz la ada mistakes jugak..
ada yg blur2..
adoiii...
Sep baek dapat jugak td. huhu..
bersyukur...
takpa..awal2 mmg susah. nanti lama2 dh expert ok la tu.
i know i can do it. yeahh!!
jangan mengalah sebelum cuba. mengalah sblm cuba b'erti kalah.
tu yg sy slalu pesan kt diri sendiri.
cuma terkadang, bila tekanan bertubi2 datang, sbagai manusia biasa, sy x boleh tahan jugak. Perlukan sedikit masa dan ruang utk bersendiri n motivate diri balik.

Tapi, yg paling akan diingati adalah dinner FE n CSE RO89 lah.
heheheheh~~
first time menari dowh.
Maluuuu~~~
huhuhu..
semua kenangan kt academy mmg akan diingati smpai bila2.
dengan trainer2 yg besh.
Staff2 T.I.G.E.R yg besh.
sporting.
heee~~

so? apa hala tuju lepas ni?
Tengok dulu.
Klu rezeki kt PTD, PTD la jawabnya.
Klu kt Maybank gak, Maybank la jawabnya.
semuanya terserah pada Allah untuk tentukan yg terbaik.
Sy dah usahakan sebaiknya..

okies! time tooo...sidai baju. huhu..
esok kena bkak booth lagi.
wawawawawa!!

Showing Love to....???

Of coz la to my parents...
hohoho...

2,3 ari ni, tiap kali habes klas, mood agak kureng besh.
kekadang ok, kekadang tak.
tak pa lah..
lumrah la tu..
n tiap kali rasa down, i have my very own way to motivate myself back.
=)
Kekadang, nak harapkan orang lain ada dgn kita sentiasa tak boleh jugak.
So, xnak terlalu bergantung pada org lain utk bagi support.
Belajar didik diri sendiri utk berdiri di atas kaki sendiri. BERDIKARI.

Ari ahad ni mama pdengan papa nak mai cni. Nak antaq kereta.
Nak balik Kedah mmg xsempat sebab minggu ni memang bz prepare utk dinner.
Tu pun x balik pun umah along. stay kat academy ja.
Ari isnin mama dengan papa dah nak balik.
So, terasa bersalah la. Xdapat balik amek kereta, mama dengan papa mai antaq.
Penat2 jauh perjalanan, isnin dah nak balik sebab selasa papa ada meeting.

Kalau dah mama cakap sebab anak, mama datang jugak,
sy pulak cakap, sebab mama n papa, sy sponsor flight dorang balik kedah.
huhuhu...
ye lahhh...dorg dah penat2 datang, isnin trus nak balik, xsempat rehat kot..
nak bagi naik bas, sama gak. nanti sakit badan gak. letih gak.
Bila lagi nak menyenangkan mak ayah kalau bukan dah keja ni.
Tambah2 awal2 ni belum ada apa2 komitmen, so duet tu bleh la spend banyak sket kat mama n papa. Habis pun xpa janji xbelanjakan kat benda2 merapu.
Sebab nanti dah nak kna start bayar PTPTN lagi. Pastu plan nak beli rumah pulak taun dpan. Nak buat itu, buat ini. Macam2 plannya. Biar susah skang dari susah kemudian.
Perancangan tu perlu ada.=)

hurmm..
So...
tu je lah.
Juz wanna say saya rindu mama n papa... n of coz my kecik temok kat umah. hihihihihi...
Klu sedih2, mood tak baek, teringat dorg mesti sedey..huhuhu...
k lah. Nak basuh baju plak. Dah la separuh baju yg hantar dobi tadi x sempat amek. wawawawawawawa!! hampes betul. huhu..

Sweet memories

berat bebanku meninggalkanmu

separuh nafas jiwaku sirna

bujan salahmu apa dayaku

mungkin benar cinta sejati

tak berpihak pada kita

reff:
kasihku sampai di sini kisah kita

jangan tangisi keadaannya

bukan karena kita berbeda

dengarkan, dengarkan lagu-lagu ini

melodi rintihan hati ini

kisah kita berakhir di januari

selamat tinggal kisah sejatiku

ooo pergilah



Tau kan lagu sapa?
heee~~
Ari2 time makan mesti cafe bukak lagu ni disamping musik2 akustik romantika de amor yg laen. huhu..

luv dis song very much cz banyak maksud dlm lirik ni.
cewah!
n most important bcz of d 'Januari' itself. heheheheh..


orait. since dis is d last week we will be here, day by day, mmg ktorg makin menggila. huhuhu..
Menggila itu untuk mewujudkan satu memori yg sangat besh between us. cewah!

dalam klas FE cuam ada dua org lelaki. Sorang chinese guy namanya Karl. Sorang lagi Malay, namanya Mizi.
Tapi dalam kelas Karl yg menjadi 'rebutan'. ahaks! giler sporting Karl.
Even ramai yg slalu usik2 konon2 suka kt dia, dia layaaaaannnn ja. hohoho..
Mana tak sukanya. Pengalaman dah banyak kot. Penah jadi restaurant manager kt Singapore. Ilmu x penah lokek. Kalau org tanya, dia jawab dgn sungguh2. Org mintak ajaq, dia ajaq btl2. Salute ah.

Tapi ada jugak Chinese yg perempuan. N indian.
Basically, ni la 1st time sy ada kawan yg berlainan bangsa. Dasat kan? Dulu ada skali masa skolah menengah. Pastu xdak dah.

Huissshh..dorg suma sangat best. Even blainan bangsa, tp ktog suma mesra macam 1 family dah. Takdak diskriminasi lah.

Semalam ktorg main tanglung. Sebab kawan ktorg, Cindy, x sempat sambut pesta tanglung aritu. Masa tu ktorg dah masuk training. so sesaja la cakap kt dia nak main sambil menghepikan dia skali. heee~~~

n ari ni, stress kembali melanda sebab dinner next week je dah.
So semua kena btul2 wt keja la. huhuhu..
apa2 pun, semua ni akan jd kenangan manis utk ktorg nanti. =)

who am i??

hurm.
Sometimes, tersedar sendiri.
Masih ada dalam diri ni yang belum matang.huhuhu..
Apa definisi matang tu sebenaqnya??

for me, with this job position, i have to cheer myself up even i'm not happy.
ye r. Anything can happen. People expect somethg that will benefits them. they expect that we could advise and assist them in making d best decision n choices.
so, x boleh nak campurkan emosi dengan situasi realiti. huh?? apekah? huhu..

i mean, xkan la kita nak tunjuk kat orang klu kita tengah rasa down ke hapa kan..
hurm..
tapi memang terkena batang idung tadi..
huhuhu..
i know who i am.
So saya tau kt mana kelemahan diri saya.
Owh sangat tak best bila perlu bdepan dengan kelemahan tu.
N really, i must try to overcome it or handle it.
Kerana kawan, diri sendiri yg kena. huhuhu..
Even kawan2 cakap at least sy x salah sepenuhnya pun. Memang patut remind trainer.
Tapi, bila tengok reaksi dr trainer, aishhhh..tak bley blah!
Mungkin cara saya tu salah..
Saya akui salah saya. Kita tak patut tuding jari kt org lain,kan.
Ye...mungkin bagi kawan2 sy betul. Tapi dr 1 sudut, sy jugak bersalah.
huhu..
Takpelah..hormat guru kita. So akuilah kesilapan tu...

Maybe dia pun stress dengan ktorg. Eh. Risau...
sebab ni dah minggu terakhir.
Pastu ktorg akan masuk branch balik n pandai2 la hidup.
Maybe dia risau klu ktorg xdapat handle d real situation nanti.

Xpe, Nur 'Aqilah.
Jangan peduli cakap2 yg nak menjatuhkan semngat kamu.
Jangan mengalah sebelum cuba.
Mengalah sebelum memulakan perjuangan bererti kalah selamanya.
Sebab sebelum cuba, kita takkan tahu dimana kekuatan dan kelemahan sebenar diri kita.
Stick to ur target. wat u want. ur desire.
Get it.

ok. rasa lebih ok. hohoho..
esok last assessment.
hopefully dpt buat yg terbaek. amin~~

Dulu boley..skang, jangan harap!!! huh!

Geram lah.

Kalau dulu bley la kengkawan2 pijak2 kepala.

Yang lelaki boleh memainkan sy.

Tapi skang, harap maklum, sekian terima kasih.

sangat geram dowh.

Nak kata x post kat fesbuk, dah post dah kat status.

Sendiri paham la situasi sy macam mana.

dengan stress exam lagi, assessment lagi, x sehat lagi.

Ye, paham. Orang len ada yg lbey bz.

Tapi maybe sbb sy baru nak melangkah, so keadaan sy berbeza. Keadaan masing2 berbeza.

Dulu senang2 je cakap sy ni emo.

Tapi skang diri sendiri emo xsedaq pulak.

Aishhhh....

Rasa nak tumbuk2 ja. huhuhu...

Saya teramat sangat pantang dengan orang yang sangat suka emo dan merajuk especially LELAKI.

Sangat2 tak coooolllll wa cakap lu.

hello!!!

sy bukan treat awak like a doll.

Tapi sy dah explain b4 dis knapa sy bz. TOLONG PAHAM.

bukan xreti jaga ati kawan. Tapi sebab terlalu jaga ati orang lah dulu sy dipijak2 kepala.


urghhhhhh!!!!
baru nak relaxkan fikiran tau tak????????????
damn hate!
sape nak volunteer nak jadi punch bag sila maju ke depan sekarang!
huhuhu...

kite elok2 mesej, dia mula wt pangai.
watever lah. malas pikir.
klu pikir pun, org len bkn nk pikir klu sy dah bg explanation pun.
cakap betul, salah. Kalau x btul lagi la salah.
suka hati lah!

Bowling lagi beshhhh!!!! hohohoho...
incik along! jom bowlinggg!!! i belanja!!! huhuhu

Check! Check! and...errr...

Hurm.
Life, check!
General, check!
Ceili, check!
TBE, errr... 30hb ni..huhuhu..
tp rasanya xsusah kot..
macam life n general jugak.
tp ada la jugak bezanya.
Unit Trust??
Owhhhhhhooooo....
yg ni xyah amek dah sebab dah pnah amek dah duluuuuu...
yippeee!!
so nanti datang utk PK UT je lah. Tutorial xdpt datang sbb nak balik kedah. Konvo.
Ikutkan, klu dah ada license, xyah datang pun xpe. tp sy nak datang jugak sbb nk refresh balik n nk blajaq produk.

Hurm. Ceili td, alhamdulillahhh..
nasib baik lulus.
Dah risau dah masa jawab tadi.
Iya lah.
Dah la smalam x p pun tutorial tambahan.
Lpas assessment smalam, kpala macam nak pecah dah rasa. Lunch pun makan sup sikit. nasi langsung xmakan. Naik bilik, telan panadol, tutup aircond, selimut 1 badan.
Nak minum air cap badak, member x bg. sebab dia ckp mmg xboleh minum air tu. So xtau nak buat mcm mana lg nk kurangkan panas dlm badan, selimut utk kuarkan peluh je lah.

Memang xblh bangun dah lps telan panadol tu. tdo trus. Bangun ja, basah dari hujung kpala sampai hujung kaki. Kepala pun rasa ringan. Dalam hati, alhamdulillah..dah sihat. Boleh tumpukan kt exam ceili. Risau jugak sbb xp tutorial, pstu study pun last minute sbb asik prepare utk assessmt. Tp alhamdulillah, lepas jugak. Syukur lah, xperlu kuarkan duit utk resit balik. heee~~~

petang ni ada klas lg. tp harap2 x heavy sgt. Sbb minggu ni padat sangat apa yg ktorg blajaq. Tension. Bukan tension apa. Blajaq tu mmg fun. Tapi bila mai tang assessment tu, adehhh.. gabra tau x, asek pikir brapa la markah nak dapat. huhuhu..

Takpa lah. dah lepas. weekend ni, nak rehatkan fikiran sat. Then study utk presentation isnin ni dengan kna study produk utk assessmnt ari slasa nanti plak.
Aiyooo..dah nak masuk branch dah pun.
Pasni bila la plak nk jumpa kwn2 FE n CSE ni. huhuhu..
eh!!! ada!!
bulan 12 ni ada Maybank Dinner kt PICC for Selangor region. hahaahhah!!
so time tu bley la jumpa lagi kwn2. hehehheeh~~~
besh3x!
orait!
nak tdo jap sblm masuk klas.
heee~~~
daaaa~~~

Jaga Kesihatan...

Huhuhuhu.. selalu pesan kat orang, jaga kesihatan..nanti sakit, susah..
tapi diri sniri xpesan pun kt diri sniri. huhuhu..

Tapi nak buat macam mana..kalau Allah nak bagi, kena terima..
mungkin tu kafarah. kan?

Start dari semalam, xsedap badan ja. Maybe sebab lama sangat hidup macam dalam eskimo.
24jam aircond. kat kelas aircond, kt bilik aircond. Aduhhhh...
stay kt cni pulak sebulan. cantik sangat lah tu..
Bajet2 smalam nak wt assignment utk hari ni. Tapi sangat x larat. Member2 ajak main UNO pun x join. Heee~~~ tu la aktiviti ktorg slain praktis Sway utk dinner nanti. =p

kuatkan diri, bukak jugak buku sambil fb utk hilangkan bosan sambil borak2 ngn mmber bg x ngantuk. Sebab badan sangat letih. Tapi bertahan smpai pkul 10 lbh ja. Pastu mmg xtahan sangat dah. Kepala macam nak pecah. Tdo smalam pun x lena. Dalam badan rasa sangat panas. dah terasa bahang kedemaman.

Bangun pagi, telan panadol lpas breakfst. Dengan harapan ari ni akan lega sikit.
Tapi dalam klas tadi, start petang ja, mula badan nak ketaq. Seram sejuk. Slalunya klu cmtu nak demam la tu. Tambah mata rasa panaasss ja. Kepala plak bdenyut2. Aisshhh menghitung saat kelas nak habis ja. huhuhu...

Balik klas, bajet2 nak tdo jap. Tapi xboleh tdo jugak...sangat kesejukan even dah tutup aircond. Malam ni kna prepare utk role play esok plak. esok ada assessment. Xtau lah larat ke tak. huhu..
Ceili x habis study lagi. Jumaat dah exam. Tak sanggup nak repeat. huhuhu...
Isnin ada presentation. Selasa presentation assessment. Aduhhh...

Ya Allah..kumohon kesihatan yg sempurna dariMU agar aku bisa lalui semuanya dengan baik..aminnn~~~

Maaaaakin Mencabarrrr...huhu

Huiyoooo...
ari2 sebelum ni relax2 ja lagi. memain ja lagi. Merapu merapek je lagi.
Start ari ni, td our trainer cakap, khamis ni ada assessment lagi utk face-to-face session. then, jumaat ktorg ada exam ceili.
Pastu, isnin presentation.
Selasa, assessment on presenting solutions. waaahhhhhh!!!!
Bz gilerrrrrrrrrrr!!!!
Bz ke??? hahahahhaah..ntoh le. agak la kann...

Bila nak study lagi, nak prepare presentation lagi, prepare performance utk dinner lagi. Aiyokkk!!!

Pejam celik, satttt ja lagi dah nk habis kat cni.
N day after day, sy dpt rasakan yg sy x menyesal pilih kerjaya ni.
X kenal maka x cinta. cewahhh!!! poyo siottt!!! heee~~

n yg paling best, terasa diri makin membesar. hahahahahah!!!
gumuks kah?
xdak la sampai tahap tu..
huhuhu..
tapi terasa r..
pakai belt pun dah rasa ketat ja belt tu.
tp x best sbb naik kot pinggang. habes la shape i....wawawawawa!!!
hohohoho...

kat cni, i've learnt a lot.
pasal pnampilan diri.
Owh. ada perbezaannya.
Klu dulu malas nak touchup2, skang dah rajennnnn...
hahahahah...
klu dulu baju kurunnnnngggggg ja lebih.
Skang, complete office attire...
huhuhuhu...
but still learning.
n keep moving.
2 get what i want.
satisfaction in what am i doin rite now.

it's time for me to grow up.
errrmmmmmm....mybe still childish. errrr..manja kot. hahahah!! poyo lagi! hohoho..
tapi, at certain time, kna la bpikiran yg bukan kebudak2kan..
kebudakan itu ada lg sebabbbb.. fun r klu x childishhhh.. cewahhh!!!
tp jgn over r...hihihihi...

orait! jom. nak siap2 plak. it takes 5-10 minutes utk bersiap2an. huhu..
ok. harap2 klas x nantok.
klu main role play slalu best gk.
Ika, our drama queen akan hidupkan suasana. Bleh bgegar klas tu dngar ktorg gelak. hohohoho..

eh! ok2. till here.
mmmuaaxxxx!!! sayang.....semua lah! heee~~~ daaa!!

Assessment

Oh me goshhhh!!!
Semalam praktis dengan dua orang ja utk assessment ari ni.
Ari ni ada assessment for telephone technique.
Try to get an appointment with customer.
Wooohooooooo...sangat mencabar memandangkan "customer" tu adalah trainer.
So expectation yg dorg letak mmang tinggi r...
agak susah nk dapat appointment.
tapi ada 2 org yg dapat.
yg tu memang superb r...
sbb dorg dapat stay kt objective n x terikut bila customer melalut.
huhuhuhu...

my evaluation???
hahahahahahahahahahhah!!!
nak tergelak. huhuhu...
trainer tu cakap he was surprised with d voice sbab suara tu bley wt dia cair.
huhuhuhuhu!!
gelak dalam takot dowh.
risau kot. call atas niat lain. tp klu ter wat dia tercair, susah tu. huhuhuhu..

yg mmber sy lg sorang plak, 'encik. encik kena jumpa sy dulu..klu xjumpa encik xtau..'. N he was impressed with dat sbb dia pnya stail pun x ska ckp through phone ja. kna jumpa bru best nak cakap.
huhuhu..
macam2 kerenah.
yang pasti majoriti, lepas call, rasa nak tumbuk2 org tu. ahaks!
but it was fun!
really.
n banyak yg ktorg blajar dari situ sbnaqnya.
hihihihi...
think i'm falling in luv with dis job. =)

semalam dah praktis ngn Hanif n Asyraf.
Tapi lepas ja. Yang ari ni pnya xlepas plak. huhuhu...
tapa2...blajaq lagi. improve lagi.
hohohoho..

petang ni klas utk building trust plak.
Aiyok!!!
then after klaz, squashing.
heeeeee~~~
mula jatuh chenta dengan squash plak. huhuhu..
Malam, praktis sway for dinner.
wahhhhh!!! padat!
then, bila nk study ceili????
hurrmmmmmm...nanti. hohohoho...
ok lah.
sambung lagi nanti.
daaaaaa!!!!

Konvo dan Mama

Konvo di Arau??????
oh my!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sangat x beshhh!!!
huhuhu..

cakap kat mama, "kalau konvo kt Arau t xdak sapa bagi bunga.huhuhu"

mama said, "bf kamu tu?"

"sapa?"

"ipoh maliiiii..."

fuuuhhhhhhhhhhhhhh!!!!

tersentap!
huhuhu...

mama x lupa lagi kt dia. huhuhu...
ingatkan dah x ingat. kot laaa...org duk cita pasal johor..tetiba masuk ipoh plakkk..huhuhu..

berlanjutan dari itu, malam tadi terrrrrrrrrr mimpi dia lagiii..
tak terpikir pun kot..
orang duk best2 mesej ngn org len sblm tdoq, org len yg masuk mimpi. haiiiisssshhh!!!

tapi kan ke mimpi tu selalu terbalik.
Alhamdulillah, mimpi tu buat sy lagi kuat semangat untuk teruskan dengan jalan yg saya pilih. cewah!!

tambah plak duk kt academy ni.
Siang2 kekadang boss2 ada course kt cni.
So kekadang ada la muka2 yg nmpak macam pakcik nasa. Teringat lagi. Haishhhh!!!
banyak sangat teringatnya. huhuhu..

takpa..nak lupa tros mmg xleyy..asalkan bley teruskan hidup dgn baek. hihihi

orait!!
chow dulu. satgi ada practice SWAY.....hohohohohoho...
can't wait for da dinner!!!!!!

huiyyyooooooo!!!!!

huiyyyooooooo!!
Ari ni bessssssssssstttttt ja p kelas.
Senyum memanjang!
Aicewah2...
Jangan..hepi2 terlebey kang, ada yang nanges kang..
huhuhu..

Kenapa sy hepi?
owh.
Sebab minggu ni mama n papa datang cni.
Sebab dorg kna p sarawak.
So dapat r jumpa.

Second, ari ni kelas care pos. Blajaq data system.
otak dah tepu bebbbb!!!
tokleh sambung dah. huhuhu...
klu x maybe kena sambung blajaq buat wasiat kot. huhuhu..
dahhh..ktorang x sanggup dah nak sambung. tepu dah otak. hihihi..
so dapat la balik awai..yeeehhaaa!!

3rd, wallamaaakkkk...terrrrrrrrrrrr jumpa klazmate kt uitm dulu la plak kt academy...
klazmate yg menjadi buruan ramai tu...
wahahahah!! mamat tu tau mampos kembang x kempis. huhuhu..
tp dia baru masuk..utk post credit analyst.
member2 td dah nak gila dah tgk mamat tu. hahahahah!! xbley blah!!

4th, yg ni dah x hepi dah.
sebab petang ni mmbr2 x turun mein sports.
ingat nak mein squash. tp geng yg slalu turun x turun la plak...
dia kna praktis sbb dia nak kna wt performance dinner nanti.

5th, nak kata hepi, x hepi sangat la.
Menu dinner malam ni bbq lagi.
So lamb chop dan sekutu dengannya kompom la ada.
tapi dah serik makan lamb chop banyak2.
malam ni nak makan menda len plak.
mintak2 la menu dia upgrade sket. hohohoho...
asek kambennggggggg aje.
busan gak. kot daging rusa sodap jugak. hihihihi

okies!!! sesaja ja berblogging. busan2 neh.
owh!
nak wt promo sket


BAGI SESIAPA YANG BERMINAT NAK AMBIL CREDIT CARD, INSURANCE(LIFE OR GENERAL), LOANS (PERSONAL, HOUSING, HP, ASB) APE2 LA BANKING PRODUK, JUZ CALL ME AT 019-5446724. CALLING2, THEN KTA WAT APPOINTMENT, KIRA OK LA TU...HIHIHIHI....tq =)

ape la yg saya buat ni..?

adoi laa.. Mngeluh skali x berkala bley x? Huhu.. Mngeluh tanda kita x redha dgn apa yg Allah takdirkan. Tp bukan x redha..tp ye lah. Manusia kan. Huhu..

Exam life ari jumaat ni. Tp study baru sikit cet. Hahah! Bajet2 ptang smalam xnak turun mein sports. Nk tdoq ja. Tp dari pagi rasa x sehat. Angin badan. Maybe sbb bnyak sgt makan lamb chop. Banyak black pepper sauce. Pa lagi, angin r.. Makan x hengat. Huhu..suffer la 1 ari.. Malam plan nk study sbb mlm jumaat mmg xleh study dh. Nk kuaq makan ngn family. Tapi smalam, dinner pn makan sup sayur ja. Ps2 naik tdo. Tdo pun x lena. Asik bangun muntah. Oh xbestnya. Huhu.. Tp redha.. Sakit tu kan pengurang dosa kecil..

Pagi td ingat xnak masuk klas dah. Tp rasa rugi plak sbb ari ni tutorial ceilli. So msuk gk r klas. Tp rsanya dh getting better kot. Alhamdulillah..
Ptang ni tgk dulu nk turun ke x. Klu turun, sma ada mein tennis or cheer utk bebudak RO sy yg ada game dgn RO lain. Hohoho.. Go! Go! Go!

my life?? Great! Alhamdulillah..

1st thing 1st, what i want 2 say is, Alhamdulillah.. 4 dis beautiful experience of living in such a great2 life. Ada kekurangan? Masalah? Oh. Semua 2 la sbnarnya yg buat hdup ni lebih indah. M'buatkan kita smua lbih matang utk hadapi hidup ni. Kan?

Semalam kuaq bsoping dgn incik awak. Sangat best, sangat penat. Mana taknya. Abg syed kna keja. So kena kuaq awai la. Klu x, sapa nk antaq sy. Huhu.. Pepagi lg dh lepak kl sentral. Breakfast dlu kt c2. Then bru p TS. Shopping! Hehehe.. Thanx 2 incik awak sbb setia menemani dr pagi smpai malam. Cewah! Ciaann dia. Smpai ngantuk2 dah tman org tggu along amek. Huhu..ok la tu.. Sblm asek kuaq lpas blk office. Kali ni, sehari suntuk tros. Cover r utk bbrapa lama. Hohoho..

Alhamdulillah dh dapat 1st salary. Ape dibuat? Wohoho..dapat ja, trus transfr ke akaun mama n papa dgn byaq dwet dinner. Yg len2 dbelanjakn utk shoppg. Tp x suma r. Asb msti ada. Savings pn. Klu x, lambat la nk p umrah. Huhu..

Hah! Smalam an..mimpi lagi la.. Adess..tp xpa. Rasanya dh kuat smangat. Mybe ada bgusnya jgk slalu mimpi. Makin lama makin kuat smangat dbuatnya. Huhu.. Harap2 bpanjangan lah.
Nxt week dh start exam. 3 mggu lg kt academy. Ps2, cabaran sbenar akan bmula. Be prepared! Yeah! Orait. Nk makan. Hehe..daa!

academy!!! here i come!!!!

wahhhh!! esok dah nak register kt academy.
tp mcm besa, isnin pagi baru masuk. ahaks!
akan berada sebulan setengah kt academy.
menebalkan ilmu didada.
masuk branch pun seminggu ja. Xsmpai 10 ari.
blajaq ngn senior pun xbnyak.
tp alhamdulillah, dapat jugak customer.
xperlu kuaq. walk in cust pun dah ramai.

awal2 ni, agak sedey jugak.
besa la..budak baru kan...
so i don't expect anytg yg besh2 sangat la.
sep baek boss ok.
wlupun ada info2 -ve, huhu..tp abaikan kejap.
kena kenal betul2 baru bley judge.
tanak main telan ja apa orang suap.

hidup makin mencabar.
masa kt branch, ulang alik naik komuter dengan bas.
dua ari terakhir ja sy naik bas masa balik ke stesen komuter.
kalau x, ada yang tumpangkan.
yg nak tumpangkan tu plak lelaki.
so tanak r tumpang slalu sangat wlupun mmg dia ckp ikhlas kan..
kena hati2 gk..
mulut org xley nak tutup.
so 2 ari tu, nek la bas..
peduli hapa pakai office attire pun.
huhu..
naseb x pakai kot je aritu. ahaks!
klu x, segan gk r.
nek bas mini...
seumur hidup xpnah nek bas mini.
baru merasa.
hihihi..
dalam ati, walaupun keja bank, ape nak dimalukan nek bas mini?
lebih baik hidup cmni drpada dh xdak dwet, p beli keta, kena bayaq bulan2 pulak, pastu bila rosak kna repair plak.
jadi, bersyukur laaaa..
alhamdulillah..

tapi nanti mmg nak bawak keta pun.
takot..
dr office ke stesen bas, dr stesen bas ke stesen komuter, fuhh..
setiap langkah ada risiko.
ari2 ada ja cstmer datang wt kad bank baru.
sebab kena ragut.
sangat takut.
so dalam ati slalu doa smoga Allah pelihara diri ni dr kejahatan makhlukNYA.
pray for me!

hurrrmmm..sabtu depan nak kuaq. yeay!!!
incik awak! time square,k!
xsabaq nk dapat dwet raya ni. hahahahaha!!!

ahaks! sudah ku jangkakan.

hohoho..
seeeee...i've told ya.
x mungkin dia. Yo yo o ja kakak2 sy wt spekulasi. Jangan dharap ler..
Tah budak mane tah. ingatkan member2 gak.
upanya kompom2 orang len.
tapi tapa..takesah pon.
hihihi..

Rabu tu sangat banyak perkara.
Nak masuk keja, riso dah klu boss banyak tanya. huhuhu..
macam besa, boss akan pangge n bagi motivasi lepas briefing pagi.
petang kena bg report.
thanx to adzhar yg tolong jugak. hohoho..

then rabu tu banyak main role play.
tolong customer guna atm n cdm machine sambe 'cucuk jarum'. hihihi..
masa balik, dalam komuter, pun dapat sembang ngn makcik aisyah.
ada rezeki, ada la...xdak, redha..dah cuba dah kan.
hihi..

makin lama btambah sayang dengan kerjaya ni. cewah!
tu la orang cakap.
jangan benci2..nanti jadi sayang..
haaa..
skang dah kena batang idung. hohoho..

Sblm balik cni ri2 kuaq ngn asy n aza n dalila. Kuaq ngn asy dlu, lepak kt kfc. Hbs tu, tetiba terasa sayu. So drive la p taman rimba, lepak sorang2. Tngahari xdk orang. So, sangat best lah dpt mlayan perasaan sorang2. Tengok sekeliling, teringat knangan2 lepas. Huhu..bnyk sangat knangannya kt c2. Parkg pn btl2 kt tmpt yg btl2 ada sentimental value lah. Cewah!
Ps2 cll makcik nora, wish slamat ari raya. Makcik ckp makcik dh siap buat baju dh kain yg org hadiahkn dulu. Dah pakai pun. Sayangnya xdapat tengok mkcik pakai. Huhu..xpa lah.

Ari ni last day. Sangat bz sbb rmai custmer. Nak cucuk2 pn xsmpat. Huhu..ptang ni nk wt jugak. Hoho..

wohohohohooo x balik kampung!!!

adessss!!!
lagu tu dah kena di kontra kan. huhuhu..
Sebabnya xdapat ikot mama balik pahang. wawawawa!!
dah lama x balik sana..
Alang2 bley singgah taman negara sat. huhuhu..
tapi paling besh kalau tdo umah maklong, special menu mestila patin tempoyak panggang. perhhhhhh!!!!!! sangat sedap hingga menjilat jari! huhuhu..
Patin sini dengan patin pahang mana sama..
Mesti la patin pahang lagi sedap. hihihi..
Aduhhh.. kecur liur dah ni. Tais liur. Terliuq. hahaha..suma ada lah.

Tapi tapa..along cakap klu dan nanti, weekend bley balik sana sat. bley la gak p ziarah kubur aki n tok sayang.

okies! nanti2 sambung lagi. hohoho

eeeee...tasuka nyaaaaaaa...

huhuhuhu..
sangat tasuka bila dalam otak ni asik beligat sometg yg sangat remeh tapi boleh wt otak ni sesuki rasa wt menda remeh tu jadi besaq. huhuhu..
paham ke? wat2 paham je la eh.
ntahhh.. nak berprasangka, xbest plak. klu prasangka baek, takesah.
ni prasangka x baek ni..
bukan x baek cena..
cuma xbaek dari segi..aishhh..
xreti nak cakap lah.
kekadang rasa marah gak. tapi xbleh biarkan marah tu kuasai diri.
so simpan je laaa..tapi bila disimpan, ingat sikit je, trus nak ingat smpai ke sudah.
aduhhhh...

kekadang bleh wt sy rasa serba salah plak. Bila kita berbaik dengan orang, jaga ati orang, ingatkan orang lain pun akan baik ngan kita. Tapi tau...sy dah b;ajaq dari kesilapan dah pasal tu. Tapi macam xsangka nak kena lagi. Tapi klu dulu kena, mungkin sy biaq ja kna pijak kpala. Tp skang jgn harap laa...sy melawan balik kot.
Ye lah. Smpai bila nak prang pijak kepala,kan. Bersabar pun ada batasnya..
kekadang jaga ati orang len sangat, smpai lupa pasal diri sendiri.
nak jaga ati orang, diri sendiri punya keutamaan tah ke mana.
Kekadang sy sniri pun tpikir.
Apa orang len tu tak bleh pikir ke yg sy pun ada kehidupan sndiri?
Haishhhh...

hurm.
Sebab ati tengah suam2, hahahaha..
untuk menyejukkan balik, makan lah jawabnya.
So tadi buat mash potatoes. Owh sangat sedappppp...
lemak berkrim! ahaks!
PAstu ni on9 jap, satg nk tdoq tros.
Esok mama, cik, n abg mie nak balik pahang.
Macam nak ikot sbab lama dah x balik.
Tapi dorg balik ari slasa.
Along pun balik ari slasa.
takut x smpat along smpai.


urmmmmmm..pe lagi eh?
hurmmm...kat kawan2, jngan pentingkan diri sendiri ye.
fikir sama, org len pun ada kehidupan sendiri.
jangan nak orang tumpukan phatian kt kta ja.
klu tak, kang bila x faham camtu, nanti mula la ada pselisihan faham.
x elok le cmtu..
sahabat sejati bukan mudah di cari..
bkawan, biar bjuta2. Tapi nk cari yg sejati, cari la yg boleh membimbing ke jalan yg baik supaya silaturrahim x tputus bukan stakat di dunia, malah akhirat pun.
Gadoh cena pun, bermaafan lah..
esok2 bila susah, kawan2 jugak yang di cari..
sy bcakap dr pengalaman..
hurrrmm..
ok lah.
kekadang, bila kita terasa bahagia, ada pkara lain yg terselit dsbalik kbhagiaan tu.
tu lah kehidupan..
gudnite semua..
gudnite mama, papa, along, angah, teh, cik, afif, hanif, hafiz, makcik nora, fudzail,hurrrmmm...orang2 yg sentiasa diingati dan xkan pernah dilupakan..yg kekadang bleh wt org len jelesh sbab nama2 ni asik kuaq dari mulut. heeee~~
Sayang kamu semua. Sayang semua kawan2 jugak. hehehe...
hati tengah murah dengan kasih sayang ni..so terima je la ye.
gudnite!!! mmuuuaxxxxx!!!

Melarikan diri. hohoho..

x p memana pon...
smntara xdak orang ni, lepak dlm bilik sat sambe2 blogging.
Ari ni agak sibuk sebab tetamu x putus2 datang smpai skang.
Mmber meyon yg paling ramai. Member sy? ntah. hahahahah!!(gelak sinis)
Tetamu yg setia taon ni xdapat datang. Maybe esok kot sebab arini dia p lawat cousin dia kt SP. Slalunya dia akn bawak mmber2 dia yg sy kenal ataupun yg x knal lagi. hohoho..

kali ni agak berkecil ati (cewah!) ngan segelintir manusia. hohoho..
bukan sebab jemput xdatang. yg tu takesah pon. kot dorg ada hal lain ke kan.
tp sebab laen. sorang ja tau pasepa. My family tnya pun sy jwb nak x nak ja. huhuhu..

haaaa..taon ni jugak macam besa, nama tu akan diungkitkan. Adessssss!!!
Huhuhu..kuat betul ingatan dorg. Tak sure la btul ke x yg bg mesej slamat ari raya tu dia ke org len yg namanya sama. Tapi sy juz gtau la bila dorg tanya, sy ckp dia ucap slamat ari raya. Pastu mula lah dorg mereka yg bukan2. Adessss!!! Tapi dorang dah faham. Alhamdulillah..x slalu diungkit dah pasal tu. Tapi skang isu lain plak timbul. wawawawawawa!!!

Tatau nk cakap cena. ingatkan zaman kawalan ketat da habes. hohohoho..
Rupanya ada lagi. ahaks!
wawawawa!! nyesal gile post status kt fb. huhuhuhuhu..
Berbuka puasa je pon.. mana da date nya..
adesss!!! cakap kt mama, kawan je pun.. xbcinta lagi pun haa..
bercinta, salah. Tak bercinta pun salah.
huhuhu..
mama gelak ja dengaq sy bleter. hihihi..
tapi mama dah paham dah ngn anak dia yg sorang ni..
mama tau apa yg sy dh lalui dulu.
So mama tau klu skang sy x mudah nk ada apa2 komitmen.
Xpa2..fokus kt kerjaya dulu.
Perlu fokus betul2.
My target, nk kumpul dwet, within 1 year, insya Allah, nak bawak mama n papa p umrah masa bulan puasa. Sangat teringin nak p masa bulan puasa. Sangat rindu nak melihat ka'abah didepan mata.
Doakan untuk sy tau!
hihihihi
ok. daaaa!!!

Gile kahhh??? Oh tidak..bersuka ria aja..hihihi

Semalam baru balik, btolak dari KL. So smalam xdapat join dorg mein mercun. Cik pulak bawak balik sekotak mercun dengan berjenis2 mercun. Bola la, crazy robot la, merdeka la. huhuhu..

Ari ni sangat besh. Besh sesama ktorang sekeluarga. Malam raya ptama, macam besa, ktorg punya tradisi, makan besaq la. huhuhu..BBQ itu waaaajeb!! heh.

Habis BBQ, makan2 sampai lebam, bermula la sesi membakar mercun. Saya nak main..tapi takot..mercun tembak tu pun banyak. Tapi sebab pnah tengok drama dulu2, yg kisahnya anak org tu mati sebab main mercun tembak yg masuk angin, sangat gerun lah. huhuhu..
So, sy tengok je la dorg main. Tunderclap lah apa lah. Jiran sebelah, malam smalam, dia dah tahan abang sy, suhh surrender. hahahahahah!! Sebab dorang tengah takbir raya, bising bunyi mercun. huhuhu..padahal yg mainnye adik sy. hahah!

So tadi, sesi penghabisan mercun yg besaq2. Bakar semua mercun merdeka. Yang 25 das, pastu..30 lebih kot. pastu last skali bakar yg 49 das. Memang orang depan xleh lawan ktorg r..hahahaha..best pulak mein lawan bakar mercun neh. ahaks! tinggal mercun besa2 ja. Separuh teh dah amek main kt mana tah. tinggal bunga api dengan mancis je kot. yg bunyi kuat2 smua dorang dah kebas. huhuhu..


esok open house plak. Ramai kwn2 xdapat datang. Sebabnya ramai yg wt open house jugak esok. huhuhu..dah clash dah. tapa lah. nak wat cena. tapi ada 2 benda yg wt sy sedikit terasa di hati. hurrrmmm..tapa2. Abaikan. benda kecik ja..

so, kawan2 yg mengenali dan baca blog ni, jemput datang esok ye. sapa yg dh di sms tu ok la. yg x smpt sms, kedit da habes. hohoho...

ok. gudnite!!

betul ke?

i received an SMS today. The last sentence ada sebut ikhlas dari _ _ _ dan keluarga.
Asihhh..sape eh?
Nak tanya, xbrani plak. Bukan takut apa. Ntah. Rasa cena tah. huhuhu..
Actually nak tanya pemilik number tu sapa. orang mana..kot kawan2 skolah ka, kawan keja ka, kawan masa kem ka..
Nama...bukan satu nama sorang ja pemiliknya.
ramai..
tapi tak tertanya plak.
Juz reply terima kasih n slamat hari raya jugak.
Ape2 pun, takesah pun sbenaqnya.
Asalkan, saling ikhlas bermaafan..
ikhlas tu susah nk dapat tau.
Kadang mulut je sebut ikhlas, tapi hati masih bdendam.
haaa.. xbaek..
hihihi.. tapi alhamdulillah, sy xbdendam ngn sesapa pun.
dah terima semua apa adanya. cewah!
klu x salah, dah invite makcik nora n family datang esok.
xtau la makcik ingat ke x.
ada jodoh utk jumpa dorg suma, ada la. klu x, xde lah =)
semoga semuanya hepi2 selalu...amiinn

Dah rayer dah??? hihihihi..

Cepatnya masa berlalu. pejam celik, daaaahhhh raya.
Tahun ni terlalu banyak kelainannya.
Banyak suka. Banyak duka. Duka banyak ke? x la banyak sangat. Sikit2 ja. hohoho..

Alhamdulillah bermula la kerjaya dalam hidup. so kena kuatkan lagi semangat. Kalau sebelum ni ada dugaan, bleh je btahan, bleh je kuatkan smangat, kali ni dugaan lain pulak, tp insya Allah boleh jugak hadapi.

Raya kali ni berbeza. Terasa bahagia. Cewah! bukan apa..sebab semua hepi2 ja. Walaupun masing2 ada masalah, tp kegembiraan tu terpancar jugak. So, hepi lah. hihihihi..
dan saya, terasa bahagia sebab..ntah. Maybe apa yg blaku, redha ja. So bila redha, xkan rasa sedih sangat. Kemaafan sentiasa diberi. Manusia sering melakukan kesilapan. So, memaafkan orang ni, boleh jadi penawar pada hati untuk sentiasa tenang.

So, Selamat Hari Raya semua!! Maaf dipinta, zahir dan batin, untuk segalanya.

1st time balik malam raya..huhu..

wahh.. Raya kali ni memang dendang perantau lah. Sebabnya xdapat cuti la..huhu..sdey2. Kompom2 xbley cuti. 2 mggu lepas repot branch b.b.selayang. Next week report kt sg.buloh. Tapi nasib baek la.. Eh. Tak2. Kalau x abg syed pn xcuti. Tp tetiba dia cuti. So sy sorang je la yg xcuti. Huhu..

So taon ni merasa la sbagai dendang perantau. Ahaks! 1st time tau. Xpnah2 balik mlam raya. Tapi lpas raya nanti, sminggu kt branch,pas2 sbulan stengah masuk academy blk. Akan hidup sbgai student jap sbab kna bnyak study untuk dapatkan license. Hoho.. Refresh balik r otak nanti. Heh. Raya kureng besh sket sbb gaji blom masyukk..wawawawa! Masuk lpas raya. Pulak 2 dah habes mega sale. Huhuhu..klu x bleh shopping office attire bnyak sket. Tp xpa.. Org len lpas raya,pokai. Sy, lpas raya, penuhh..hehehe..

So esok dah last day training utk 2 minggu ni. Besh sbb dpt tambah kwn2 n..bmacam ragam gk r smuanya.. Ada yg xsuka org 2, so dorg mmg pangkah gila2. Bg sy, smua dh bsaq. So, act as adult lah,kan. Bwak nama bank kot. So be profesional la bila bkerja. Esok2 deal ngn clients pn lagi bmacam ragam. So xkan nak mngutuk2 clients. Btul2 xsuka attitude cm2. Respect each other la kan. Haishh..

Tp xpe lah. Abaikan. Hoho..
Yg pnting sy kna fokus kt hdup baru skang. Hdup yg dh ada kjaya. Doakan sy tau =)

my multiply account. Owh rindunya..

sangat rindu pada akaun multiply yg dulu.. My 1st blog b4 dis 1. Untuk sape yg pnah bkak my multiply account, means u r d special 1 lah. Cewah! Sbab apa? Sbab hebat la..sy xpnah gtau sapa2 pn tp org len tau gak. Hahah! 2 sbabnya akaun tu adalah akaun joint venture. Ahaks! At last, dpt gak mnulis kt multiply jugak..ok! Akan bgerak pulang ke..academy kot. Geng2 dh habes bersuka ria.tatau r dorg nk p mana plak. Huhu.. Gile ah dorg. Huhu..nite.. Sayang semua =)

gilekah??

whuoii..gile ke hape bebudak neh? Bebudak ke? Hakhak! Bebudak 2 tmasuk budak kecik ni skali ah. Hahah! Memandangkan esok cuti, mlm ni ktorang bebudak kelaz btindak kuar dr academy lepas tarawih, n lepak2 kt alamanda. Huhu.. Kot r nk btadarus. Huhu..

Tapi, mlm ni la 1st nite kt academy dpt kuaq p tarawih. Ye r. Start mlm ni dah 10 mlm terakhir. So rugi r..sep baek kak huda bwk keta. So dpt r p masjid bdekatan..dapat jugak tarawih..
Bila ada klas, tdo awal. Bgn pn awal.

Tapi mlm ni mmg gempak!

waahhh!! Camni eh? Ok! Saya terima dgn sepenuh ati!

nur 'aqilah binti jaafar, sudikah kamu.....
Sudi!!
Hahahahah! Dengan menurunkan tanda tangan, maka, secara automatik sy telah m'buat perjanjian utk sedaya upaya berkhidmat utk negara. Ahaks! Negara la tu.. Banking industry banyak bg sumbangan kt ekonomi kita tau. Haa..

Alhamdulillah, bru 3 ari training bnyak ilmu dapat. Alhamdulillah dapat serap. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.
Tp ktorg dpt brita tgempar. Training yg dkatakn sminggu, di extend jd 2 minggu. Wawawawawa!

Tapi takesah.. Sebab facilities kt academy lengkap. Nk swim, p gym, squash, ape suma ke benda ada. Bilik plak b'aircond. Training hour ikut office hour. Malam xdk aktiviti. Klu x atur strategi ngn kwn2, tdo le..ape lagi..sejuk2 cm2 hybernate je aktif. Hahah! Tp smpai nak dmam dh aircond 24/7.

Satu lg yg besh adalah makanan kt cni sangat besh. Hahah! Xkira sahur or berbuka, pinggan kmpom pnuh. Lauk bmacam. Juadah bmacam. Bila mkan ramai2, slera pun ada, so bla mkan bnyak pun xterasa. Mkanan hbs bru stop. Ahaks! Btoi2 bela badan. Budak laki lagi dasat..makan x hengat.. Huhu.. Mcm2.

Insya Allah akan buat sbaik mungkin. Pluang datang cuma skali. Yg pnting, kna usaha, doa, tawakkal. Moga Allah pmudahkan segalanya. Amiin..

ari2 t'akhir dapat bsenang lenang. wakakakaka!!!

Arini spend 1 whole day kat opis along kat Palace of Justice Putrajaya.

Esok bermula hari baruuuuuuuu....

Sangat nervous. Tapi coolllllllll...cewah!!

Hopefully semuanya berjalan lancar. Aminnn~~~







the picture was taken from d fifth floor of Palace of justice. Sayangnya opis along x mngadap dataran kat depan. huhuhu...

Saya pernah bertunang?????

Pernah ke??
kontroversi punya tajuk neh. cewah!!!

xde la..
Tadi tengok video ceramah ustaz azhar kt youtube pasal bertunang tanpa ibu dan bapa.
Setau sy, yg duk jadi trend anak2 muda, kalau kata bf beli cincin, pastu cakap nak btunang, dia sarungkan cincin tu, walaupun xdak saksi, kira jadi lah.
Btunang sniri2 bak kata mama. hohoho..

Tak tpikir pulak, keadaan camtu sebenaqnya sah!
huishhh!!
Astaghfirullahal'azim..
Slama ni kta duk main ngan hukum la ni?
Aduhh..
jahilnye saya..


mnurutnya, 'dalam hukum feqah, jika seorang lelaki menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan seorang prempuan, itu namanya PINANG. dan jika si perempuan menyatakan persetujuan, maka jadilah si perempuan itu tunang kepada si lelaki.'

Ustaz cakap, kalau pihak lelaki tu mein cakap besa2 ja, even tengah cakap fon, konon2 contohnya dia cakap, ni lebih kurang la sy bg contoh eh. contohnya ' i nak kawin dengan u. u sudi x?'
then pihak pompuan jawab ' nak. i redha jadi isteri u'.
macam tu pun dah dikira SAH dari segi agama. sebabnya pihak pmpuan dah stuju. empunya diri. walaupun bukan pstujuan dari ibu bapa lagi.
kalau kita orang melayu, time btunang, antaq wakil p pinang. pastu acara sarung cincin. ada hantaran sket2. yg tu dikira adat. btunang dari segi adat.

tapi untuk sah ptunangan tu mestilah sah pada syarak untuk perempuan yg jadi tunang tu.
-akil baligh
-waras
-mampu mebawa diri
-cerdik (sempurna pemikiran. sihat pemikiran. mksudnya bukan 3 suku laaa..)

so kawan2 kt luaq sana yg tengah couple, mesti ada jugak yg serius, pastu mesti pnah timbul pasal ni kannnn...?? alalala..segan pulak..ahaks!

pikir2 balik, sy pun pnah gak la. dulu la. dolu2.
aishh..lpas tengok video tu, tersedar la diri yg jahil ni..
Betapa terlalu banyak kejahilan dalam diri.
Smpaikan ada perkara yg diremehkan sedangkan pkara tu bsangkutan dengan agama.

Alhamdulillah dah tau pasal ni. So, xbleh dibuat main lagi.
Xpa..insya Allah kalau ada d right guy, klu couple pun, biaq sat ja. Bercinta lepas nikah. Tu jauh lebih baik. insya Allah..

meregangkan urat saraf =p

pagi tadi balik kampung dgn mama sat. P amek nyioq. Papa x ikut sebab sakit pinggang. So sy la kena bawak mama.

Sampai kt kampung, tengok nyioq yg luruh cuma tinggal yg dah tumbuh akar. Yg elok lagi dah xdak. Maybe dah habes orang ambek.

Naseb baik ada lagi nyioq tua. Tapi kt atas pokok. Alamatnya kena kait la. Nak kait pulak 1 hal. Galahnya, mak aihhh!! Panjang dan berat! Mana xnya. Galah dari batang paip besi kot. Galah klapa sawit punya, jiran tok pinjamkan.
Memandangkan dh xdak sapa, paknjang pun kuaq, tinggal lah sy je yg ada yg bleh dkatakan kudrat tu ada la. Huhu..xkan nak suh mama kot.

So dngan segala kudrat, angkat jugak galah tu, kait nyioq yg atas pokok lg. Tinggi. Pastu berangkai2 pulak buahnya. Jenuh jugak la. Brapa kali sangkut kt tandan dia. Berpeluh2!
Akhirnya berkat usaha, dapat jugak dalam dekat 30 biji.

Dah malas ulang alik usung kreta sorong, sumbat kesemua nyioq2 td dlm tu tros. Senang. Sekali jalan ja. Fuhhh!! Sedap giler badan dah lama x exercise. Puasa2 pn xkesah. Janji badan segar. Regang2kan otot2,urat2 saraf. Dan sangat bsyukur. Wlupn badan kecik, tapi tenaga kuat. Hehe..kekadang tgk org yg berisi dr sy pn xlarat wt aktiviti lasak2. Mengah2. Mrengek2 letih. Tapi alhamdulillah sy kuat!! Hehe..kecik bkn sbarang kecik eh..urat dawai tulang besi. Cewahh! Huhu..

Dah smpai umah, kena kupas n mesin pulak. Mula2 mama xbg sbab mama tengok dh penat. Mama suh papa. Tapi pikir papa 2 xbaik btol lg sakit pinggangnya. Sy plak, alang2 dh penat, tngah ada mood wt keja, bek wt smpai habes.

At last, setel. Bulan2 posa ni ramai yg nak pakai nyioq wt kueh. Jiran2 pun ramai yg order.

Oh arini xp lagi KL. Sbab tarikh lapor diri telah ditukar. Xpa lah. Ada hikmahnya.

K. Nak rehat sat. Sangat letey. Daa

Seronok berpuasa di rumah

Best sebenaqnya posa kt umah ni..
hihihi..
Ya lahh..dah bataon2 posa kt kolej, kat kampus. Taon ni dapat la posa kt umah. Tu pun sat jugakkk..
huhu..
Tapi takpa. Even sat, still merasa hari2 yg besh posa kt umah.
Klu masa study dulu, ari minggu ja balik. Balik pun, mama jarang suh wat itu ini. Macam paham je. hohoho..

Ni dah habes, posa kt umah, ari2 ada ja tugas.
Ari2 ktorang buat juadah berbuka sendiri. Kadang2 adik sy ada beli kuih lain.
Papa pulak, ari2 mesti ada ja benda dia nak makan. So, buat la.
Mama pesan, papa nak makan, buat ja. Jangan tolak. Nanti2 dh xdapat makan, sua apa pun xjadi dah.

Ari pertama papadah suruh sy buat cucur udang. Padahal masa tu tengah buat kuih sagu. Mama jenisnya xsuka banyak2 juadah. Membazir nanti. So ktorang berbuka la kadar je. Dua jenis juadah pun dah cukup. Satu pun xpa.

So ari ni mama suruh buat roti jala. Pehlamakkk!! I loike! Anak2 mama suma dah pandai menjala roti. Hihihi..mana taknya. Dari zaman sy skolah rendah lagi mama dah ajaq suma anak2 pmpuan dia buat. Mama pesan, kena pandai masak..nanti p umah mak mentua senang..aicewahh!!!

Pastu papa pulak nak makan serawa keladi. So, japgi kena buat dua2 lah. Rasanya bahagi ngan mama. Sy wat roti jala, mama wt serawa. Syukur alhamdulillahhh..
Ramadhan taon ni terasa kelainan dan nikmatnya. Syukur sangat. Berbeza dengan tahun2 sblumnya. Mudah2 Allah berkati segalanya dan moga Allah permudahkan segala urusan. Aminnn~~~

Selamat berbuka untuk semua!

kenape x nak..?

knape xnak rapatkan saf masa solat?
Kadang2 geram jugak.
Sebabnya sy sndiri x khusyuk jadinya.
Selalunya yg xrapatkan saf solat adalah prmpuan.
Sy jadi serba salah bila nak b'jemaah. Org dikanan rapat ke kanan. Yg di kiri rapat ke kiri.
Saya bgerak ke kanan,yg di kiri xikut. Rapat ke kiri, yg kanan x ikut. Sy tersepit antara keduanya. Dua2 dah solat. Belakang xde orang dah. Masing2 xnak mengalah berinjak.
Aduhh..sy pulak, xkhusyuk solat jadinya. Asik tpikir apa yg slalu ustazah sy ckp dulu kalau x rapatkan saf. Solat x sah. Sebabnya saf t'putus.

Tapi, ada sesuatu lagi yg m'buatkn solat tarawih sy smalam x khusyuk. Memikirkan sesuatu. Smpai bgenang air mata dalam solat. Xdapat tenangkan hati dan fikiran. Terasa sangat bdosa xdpt tmpukan phatian. Kalau tinggal, langsung terbang pahalanya.

Mujur mama cuma duk kt sebelah. Abes solat, ltak kpala kt riba mama. Cewah! Bukan bmanja,tapi cuba tenangkan ati dgn brada disamping ibu t'sayang. Kalau x, smalam dh xnak pg tarawih. Tapi mama pujuk jugak suh p skali. Sebab mama tau knpa smlam sy x tenang. Klu mama xtau, myb dh kena marah. Hohoho..

Ya Allah..dugaan betul kalau x tnteram ni. Padahal, masa solat tu, masa bdialog dgn Allah. Sy ada baca dlm satu buku, bila kita baca al-fatihah, setiap ayat tu, akan Allah jawab. Maksudnya memang kita tengah bdialog dgn Allah tiap kali solat. Tapi kena la baca dgn betul supaya maksudnya x lari..

Ok lh. Harapnya pasni dah ok. Sbab skang dh ok sket. Alhamdulillah..dapat la b'ibadah dgn tenang.

Oh 1 lagi. Sesapa yg solat bjemaah tu, bila tengok saf dpan ada kosong, isi la eh. Ringankan badan utk pnuhkan saf tu. Nampak mcm bnda kecik. Tapi ktahuilah, Allah sediakan ganjaran yg besar di syurga bg sesiapa yg mengisi ruang antara saf.

Sekian

hatred..

it's good for nothing to mad at somebody without any reason.
What u will get is only hatred that will rooted in ur heart.
And soon, u'll realise that it is a damp squib to have such feelings.
Always remember, Allah will always by ur side.


::pesanan utk diri sndiri dan semua::

sangat moody..

ntah la.. Xtau macam mana nak cakap.. Tersangat2 moody.. Tersangat2 xdak perasaan nak buat apa2 pun..
Tersangat2, hurmm ntah lah.

Ya Allah.. Kenapa b'timpa2 dugaan yg datang? Kadang2 xdapat elak dari keresahan ni. Sangat menyesakkan dada dan fikiran.

Apa yg terbaik untuk semua ni? Untuk keluar dr semua ni? Betul ke keputusan yg aku buat?
Macam mana nak bdepan dgn suma orang..
Bdepan takesah. Kang ditanya pasal tu kang, aduhhh.. Dari hepi bleh tukar moody dbuatnya.

Sangat rindu..rindu sangat..

sangat rindu..

rindu sangat..

pada siapakah?

apakah?

kenapakah?

ENTAH...

huhuhuhu..

apa2 ja lah.

Parah jugak wifi laju ceni.
Asek bukak blog, merapu lebey. hohohoho!!!
Arini agak besh!
Pepagi kuaq p pasar ngn mama.
Pastu balik rehat. mesin nyioq.Masak nasi. Bagi makan si kanak2 ribena.
Petang buat kuey untuk berbuka.
Malam tarawih.
Balik tarawih siapkan bahan untuk sahur.
Masak nasi. Siang ayam, bawang, sayur. Pagi kang masak trus. Snang.
pehlamak!!!
Sejak 'cuti' panjang ni, bnyak jugak budak ni revise balik apa yg mama ajaq dulu.
Bagos2. keep up d good work. Sok2 dah bz ke hapa, xdk masa dah nk revise. hohohoho..

Sangat sedey nak p KL sabtu ni..
tinggal mama..
nanti mama nak p mana2 kena tunggu papa..
nanti nak kupas nyioq, kena tunggu papa..
nanti nak sedia makanan untuk berbuka lagi..
nak cara si kenit2 tu lagi...
huhuhu..cam berat ati je...huhuhu..
tapa lah.. pengorbanan..untuk mama n papa jugak..
mudah2an Allah permudahkan segalanya..
Aminnnn~~
Oh m gonna miss everytg here. Even sy pergi cuma sekejap.huhuhu..

weeee~~~

ape kebendenye mende tuh?
Hahahah! Ntoh le. Macam best je wt bunyik tu. Hehehe..

Nyway, alhamdulillah kenyang dh berbuka. Ptang tadi buat kuih cara. Asal bulan posa ja, kompom xkan miss kuih cara. Takesah la b'gula atau lauk. Satg lepas tarawih kena siapkan barang2 nk masak tgh mlm ni. Yg perlu masa bnyk, masak dulu. Bangun kang perangat ja. Hurm. Ikutkan ati, tamo p surau malam ni. Sbab namo nengok muka org yg ckap ngn mama td. Huhuhu..mcam si kanak2 pulak. Ahaks! Tapi dh b'buka ni, ati sejuk dah. So, satg p la jugak. Klu x p, sy yg rugi. Huhu.. Bila ati dh cool, baru tenang nk b'ibadah..hehe.. Tapi, i luv my mum la. Mama klu org wt apa pun kt dia, dia biaaaqq ja. Yg melenting anak2 dia ja. Huhu..musti r..wajib back up. Hehe..tapi, bla lpas geram kt mama, mama snang je,cakap smtg, mesti ati sy sejuk. Huhu..sayang mama lah! Ok. Xmarah2 org tu dah. Biaq Allah yg balas eh.

Patutnya malam ni along blk cni. Tp abg syed xdpt cuti. So esok sy kna la beli tiket bas utk p sana..mintak2 la ramai orang. Takot. Huhuhu.. Worait!

Back to Home Back to Top Cahaya Pelindung. Converted Blogger Templates by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.